Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Όμηροι των εργολάβων οι αρχαιολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όμηροι των εργολάβων οι αρχαιολόγοι

Σε εργασιακή ομηρία έχει βάλει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε ερώτηση του ΚΚΕ. Μάλιστα, αν αλλάξουν οι όροι του έργου, θα πρέπει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και να πληρωθεί πρόστιμο!

Όπως είπε η υπουργός, τμήμα του έργου της ψηφιοποίησης έχει ανατεθεί από τον διαγωνισμό που έγινε το 2012 σε οκτώ εργολάβους και υπεργολάβους που κατά βάση είναι εταιρείες πληροφορικής. Ο ερωτών βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι αυτές οι εταιρείες "προωθούν εργασιακές σχέσεις γαλέρας", πληρώνοντας με απόδειξη δαπάνης κ.λπ. "Δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο απέναντι σ’ αυτό το δουλεμπόριο, με απειλές του τύπου ‘ή αποδέχεστε τους όρους, ή δεν σας προσλαμβάνουμε’" είπε και ζήτησε να αλλάξουν οι όροι και να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας για αρχαιολόγους με πλήρη δικαιώματα.

"Το υπουργείο Πολιτισμού προτιμά την αυτεπιστασία στα έργα, όμως πολύ συχνά δεν μπορεί να το κάνει λόγω της φύσης των έργων, δεν μπορεί να τις υποστηρίξει" τόνισε η Λ. Κονιόρδου και εξήγησε ότι "αυτό το έργο και οι όροι του τέθηκαν το 2012 και αν αλλάξουμε τους όρους, θα πρέπει να το απεντάξουμε και να πληρώσουμε τα ποσά που έχουμε εισπράξει από κοινοτικά κονδύλια". Επί της ουσίας, η αρμοδιότητα που έχει το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τη Λ. Κονιόρδου, είναι "να ελέγχει την επάρκεια και την επιστημονική αρτιότητα των εργαζομένων. Για τις εργασιακές σχέσεις δεν μπορεί να παρέμβει, ειδικά όταν παρεμβάλλονται εργολαβικές εταιρείες".

Ο Μ. Συντυχάκης ισχυρίστηκε ότι "οι εργολάβοι αρνούνται συνάντηση με τον Σύλλογο Αρχαιολόγων". Όμως η υπουργός ανέφερε ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη "είχε συναντηθεί και με τους εργαζόμενους και τους εργολάβους και είχε κάνει συστάσεις στους εργολάβους. Όμως σ’ αυτή τη φάση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL