Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρίστος Ντούμας: Χρειάζεται νέο μουσείο το Ακρωτήρι Θήρας

Παρουσιάστηκε ο νέος τόμος "Προϊστορική Θήρα" από τον "Κύκλο των Μουσείων" του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση

Οι αποκατεστημένες τοιχογραφίες από δημόσια κτήρια και ιδιωτικές κατοικίες στο Ακρωτήρι της Θήρας που δεν εκτίθενται στο μουσείο παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον τόμο “Προϊστορική Θήρα” της σειράς “Ο Κύκλος των Μουσείων” του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, που παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα του Χρίστο Ντούμα, αρχαιολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανασκάπτει στην περιοχή σχεδόν πέντε δεκαετίες.

“Η ιστορία πριν τον τοκετό του βιβλίου θυμίζει λίγο τη Βίβλο” ξεκίνησε να λέει ο Χ. Ντούμας στη χθεσινή παρουσίαση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος, αναφερόμενος στην πορεία ανασύστασης των τοιχογραφιών, εξήγησε πως “είναι θρυμματισμένες σε χιλιάδες εκατομμύρια κομμάτια και κινδυνεύουν να διαλυθούν εάν δεν προλάβουν να συντηρηθούν, μια χρονοβόρα διαδικασία που ξεκινά από το σκάμμα. Μεγάλα τμήματα έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και έχουν κονιορτοποιηθεί, αλλά το εργαστήρι συντήρησης είναι πρωτοπόρο στον τομέα”. Διευκρίνισε πως έως τώρα έχουν ερευνηθεί τμήματα τοιχογραφιών σε τέσσερα κτήρια, από τα τριάντα και πλέον που υπάρχουν, ενώ οι αποθήκες είναι γεμάτες από σπαράγματα. “Από το 1975 που ανέλαβα τη διεύθυνση έχουμε ασυντήρητες τις μισές τοιχογραφίες, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος και έχουμε ήδη περάσει στην τέταρτη γενιά των συντηρητών. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως “για πρώτη φορά οι τοιχογραφίες που παρουσιάζονται χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένο χώρο όπου θα αναπλάθεται η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δίνοντας κατατοπιστικές πληροφορίες. Χρειάζεται νέο μουσείο, που θα έχει διαθέσιμους χώρους για περιοδικές εκθέσεις”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντούμας σημείωσε επίσης πως “με την κατασκευή του νέου στεγάστρου είχαν προβλεφθεί ειδικές προθήκες για θεματικές εκθέσεις, μελέτη ύψους περίπου 45.000 ευρώ, ποσό για το οποίο το ΥΠΠΟ είπε πως δεν είναι μεγάλο, αλλά ακόμα περιμένω”, ευχόμενος να βρει χορηγό.

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού είχε πει: “Είμαι δηκτικός, αλλά πρέπει να τα λέμε”, μη διστάζοντας ακόμα και να χαρακτηρίσει το υπουργείο “χουντικό έκτρωμα”, καθώς, όπως είπε, “αφαίμαξε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ιδρύοντας τον ΟΠΕΠ, που, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει μια σειρά dvd για αρχαιολογικούς χώρους, στρέβλωσε ένα κομμάτι ιστορίας, γραφής και ανάγνωσης, με τις ευλογίες και τη δαπάνη του ΥΠΠΟ”.

Για “μια ξεχωριστή ματιά στα ευρήματα και μια πολύτιμη εκδοτική δραστηριότητα ενός θαυμάσιου βιβλίου” έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού και ο Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, είπε πως ο νέος τόμος “επιδιώκει να συνδυάσει την επιστημονική τεκμηρίωση με την υψηλή αισθητική”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια