Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Συνέδριο, 9-11 Δεκεμβρίου, για τη συμβολή και το ρόλο της Νεολαίας της ΕΔΑ στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο, 9-11 Δεκεμβρίου, για τη συμβολή και το ρόλο της Νεολαίας της ΕΔΑ στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Νεολαίας της ΕΔΑ (1956-2016), η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και παλαιά μέλη και στελέχη της Ν.ΕΔΑ διοργανώνουν από κοινού τριήμερο συνέδριο με θέμα: “Η Νεολαία της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ). Η συμβολή της στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και ο ρόλος της στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις”.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 9-11 Δεκεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», οδ. Ακαδημίας 50, ΑΘΗΝΑ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο είναι:

α) Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε η οργάνωση, οι σχέσεις της με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ, με τα προηγούμενα μεταπολεμικά αριστερά σχήματα νεολαίας και με το διάδοχο κίνημα των Λαμπράκηδων.

β) Οι οργανωτικές δομές της και η εξάπλωσή της στον φοιτητικό, εργατικό και αγροτικό χώρο.

γ) Η σύνδεση της πολιτιστικής διάστασης και του διεκδικητικού αγώνα της ως συνέχεια του υποδείγματος της ΕΠΟΝ.

δ) Η δράση της στο χώρο των μαζικών οργανώσεων και πώς εξασφαλίζονταν οι απαραίτητες συμμαχίες.

ε) Ο προσδιορισμός του πολιτικού λόγου της Ν.ΕΔΑ, η διερεύνηση του ανθρωποκεντρικού προφίλ της, οι ιδεολογικές αναζητήσεις και διαφοροποιήσεις που αναπτύχθηκαν στους κόλπους της και οι σχέσεις της με τις άλλες κομματικές πολιτικές οργανώσεις νέων.

στ) Η σπουδαία αγωνιστική παρακαταθήκη της Ν.ΕΔΑ μπορεί να αξιοποιηθεί και στους σημερινούς αγώνες της αριστερής νεολαίας; (Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Η ιστορία και ο ρόλος της αριστερής νεολαίας στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις»).

Στο Συνέδριο συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις ιστορικά στελέχη και μέλη της Ν.ΕΔΑ, ιστορικοί, ερευνητές και κοινωνικοί επιστήμονες: Νικηφόρος Αντωνόπουλος, Σοφία Αργυρίου, Γιώργος Βοϊκλής, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Θανάσης Γρέβιας, Μπάμπης Δρακόπουλος, Αιμίλιος Ζαχαρέας, Μαρία Ηλιού, Νίκος Θεοτοκάς, Θανάσης Καλαφάτης, Νίκος Κιάος, Μπάμπης Κοβάνης, Παναγιώτης Κουνάδης, Βασίλης Κωστόπουλος, Λαοκρατία Λάκκα, Μιχάλης Λυμπεράτος, Θόδωρος Μαλικιώσης, Γιάννης Μάνος, Αριστείδης Μανωλάκος, Μιχάλης Μωραϊτίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Αθηνά Νικολάου, Ηλίας Νικολόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Παπαθανασίου, Αλέκος Σόφης, Ζήσιμος Συνοδινός, Τάσος Τρίκκας, Θανάσης Τσακίρης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Κωστής Χρονάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL