Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Έκλεισαν τα "παράθυρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκλεισαν τα "παράθυρα"

Δεκτές έγιναν τελικά οι τροποποιήσεις που συνδιαμόρφωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού και πέρασαν ως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου με τίτλο "Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις" που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Έτσι αναδιατυπώθηκαν παράγραφοι άρθρων των οποίων η αρχική διατύπωση άφηνε παράθυρα καταστρατήγησης του αρχαιολογικού νόμου.

Στον νόμο πλέον, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως έγραφε και χθες η "Αυγή", αναδιατυπώθηκαν το άρθρο 1 παράγραφος 4 και το άρθρο 33 παράγραφος 2 και 36.

Το άρθρο 1 παράγραφος 4 ορίζει πλέον ότι "η άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων υπόκειται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ειδικότερα αυτές ορίζονται". Στην παράγραφο 1 του άρθρου 33, σύμφωνα με την οποία οι ΚΥΑ μεταξύ υπουργείων Οικονομίας, Πολιτισμού και Εσωτερικών με τις οποίες προσδιορίζονται οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες μπορούν να ιδρύονται επιχειρήσεις, ορίζεται ότι αυτές "εκδίδονται κατόπιν εισηγήσεων του αρμοδίου Συμβουλίου".

Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου αναδιατυπώθηκε ως εξής: "Μετά την έναρξη ισχύος των ανωτέρω κανονιστικών αποφάσεων, η απαιτούμενη από τον νόμο 3028/2002 έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εγκατάσταση και λειτουργία δραστηριοτήτων του παρόντος κεφαλαίου σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χορηγείται απευθείας από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου εφόσον δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων επιβάλλεται η λήψη επιπλέον ή ειδικών όρων".

Στο άρθρο 36 προστέθηκε και το υπουργείο Πολιτισμού στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη δύνατότητα ίδρυσης δραστηριότητας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης όπου γίνεται αναφορά στο περιβάλλον ως κριτήριο εξειδίκευσης της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος προστίθεται ο όρος "φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον".

Στο νομοσχέδιο δεν εντάχθηκαν οι προτεινόμενες από το υπουργείο Πολιτισμού νομοτεχνικές βελτιώσεις συμμετοχής του ΥΠΠΟΑ στα Προεδρικά Διατάγματα και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζουν το περιεχόμενο και τη διαδικασία της γνωστοποίησης ή έγκρισης μιας οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL