Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ / Γενέθλια για την "αρχόντισσα των Κυκλάδων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ / Γενέθλια για την "αρχόντισσα των Κυκλάδων"

Τα 190 χρόνια της συμπληρώνει φέτος το καλοκαίρι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η πόλη που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, μέσα στη φωτιά της Επανάστασης του 1821, για να αποτελέσει έναν από τους πρώτους πυρήνες της αστικής τάξης και της ελληνικής βιομηχανίας στη συνέχεια - η Ερμούπολη της Σύρου.

Με αφορμή την επέτειο της πόλης που "συνέστη και προήχθη υπό την σκέπην του Ερμού, εφόρου του εμπορίου", το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου διοργανώνει από αύριο τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, με τη συνδρομή του δήμου, της περιφέρειας και της Μητρόπολης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή θα εγκαινιαστεί έκθεση με παλαιά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και ενδύματα τα οποία αναφέρονται στην εποχή της ίδρυσης της Ερμούπολης, στο κτήριο που στεγάζεται το Λύκειο Ελληνίδων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αναβίωση της έλευσης των προσφύγων με ξύλινα σκάφη στο νησί.

Το Σάββατο, μετά τη λειτουργία στον ναό της Μεταμορφώσεως, θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της επίσημης ονοματοδοσίας της πόλης, όπου οι δημογέροντες, με επικεφαλής και εμπνευστή τον Λουκά Ράλλη, αποφάσισαν να ονομάσουν επίσημα την πόλη τους Ερμούπολη.

Τέλος, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσημος εορτασμός στο θέατρο "Απόλλων", με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό Χρήστο Λούκο, ακάματο ερευνητή των αρχείων της πόλης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με προβολή σημαντικών Συριανών ανθρώπων του πνεύματος (Ροΐδη, Βικέλα, Σουρή, Μπούμη-Παπά, Ελευθερίου), ενώ η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου από την Ορχήστρα των Κυκλάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL