Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Έργο συμφιλίωσης διά χειρός Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργο συμφιλίωσης διά χειρός Ελλήνων

Λίγο μετά την αυγή, την περασμένη Δευτέρα, ο ήχος των εργαλείων γέμισε τον τεράστιο τοξωτό χώρο όπου συντηρητές και επιστήμονες άρχισαν την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, υπό την επιμέλεια του ΕΜΠ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, ξεπερνώντας μακροχρόνιες θρησκευτικές αντιπαλότητες και πραγματοποιώντας τις πρώτες επισκευές στον ιερό χώρο έπειτα από 200 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας μπατονέτες βουτηγμένες σε μείγμα σαπουνιού και νερού, οι συντηρητές, οι οποίοι έχουν κάνει παρόμοιες εργασίες αναστήλωσης στην Ακρόπολη καθώς και σε βυζαντινές εκκλησίες σε όλη τη Μεσόγειο, καθαρίζουν προσεκτικά τις μαρμάρινες και πέτρινες πλάκες από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τον καπνό των κεριών.

"Είναι πρόκληση και ευθύνη για τους επιστήμονες να δουλεύουν σε ένα ανοιχτό μνημείο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά", δήλωσε στο Ρόιτερ η επικεφαλής καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, που εποπτεύει το μεγαλεπήβολο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, τονίζοντας την πολυπλοκότητα της ιστορικής προσπάθειας.

Μέρος των εργασιών θα γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, ή αργά το βράδυ όταν η εκκλησία είναι κλειστή. Αυτή η ήρεμη ατμόσφαιρα θα κάνει πιο εύκολο το έργο των επιστημόνων ώστε να επικεντρωθούν στο παγκόσμιας ακτινοβολίας έργο, το οποίο θα συμφιλιώσει δόγματα και θα παραμείνει ένα ανοιχτό μνημείο για τους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που το επισκέπτονται καθημερινά.

Οι εργασίες στο εμβληματικό παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο πραγματοποιούνται με τη συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στους επιστήμονες του ΕΜΠ και τις χριστιανικές κοινότητες που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.

Η διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ασχολήθηκε με τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, διέγνωσε καταστροφές σε περιοχές εντός της δομής του Ιερού Κουβουκλίου, που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην στατικότητα του θαλάμου, δημιουργώντας επιπλέον φορτίσεις στα δομικά υλικά, απειλώντας έτσι τη μακροζωία του ιερού μνημείου.

Η τελευταία παρέμβαση στον χώρο έγινε πριν από 70 χρόνια, όταν Βρετανοί επιστήμονες πρόσθεσαν σιδερένιο κλωβό για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσης του κουβουκλίου. Το μεταλλικό πλαίσιο υποστηρίζει το μνημείο εδώ και δεκαετίες, αλλά οι μαρμάρινες πλάκες του τάφου έχουν χαλαρώσει με τα χρόνια, εν μέρει λόγω των καθημερινών επισκέψεων από χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες.

Κωστούλα Τωμαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL