Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΚΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΚΑΣ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκε για τη συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου, μετά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλων φορέων για την αιφνιδιαστική εισαγωγή του προς συζήτηση εν μέσω απεργίας των ΜΜΕ και, κυρίως, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Υπουργική Απόφαση (κατατέθηκε τη Δευτέρα) που προέβλεπε απόσπαση και μετακίνηση σε γειτονικό Δήμο του κεντρικού αστικού βυζαντινού ιστού της Θεσσαλονίκης, τμήματος της λεωφόρου και των παρακείμενων δημόσιων και άλλων κτισμάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.

Στην ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Κ.-Δ. Μακεδονίας του ΣΕΑ τονίζεται ότι ο κεντρικός βυζαντινός δρόμος της Θεσσαλονίκης θα "είχε πάρει δρόμο" κυριολεκτικά, "αν δεν φρόντιζαν να σταματήσουν την εντελώς παράλογη και αντιεπιστημονική αυτή απόφαση χιλιάδες υπογραφές αρχαιολόγων κι εκπροσώπων των ανθρωπιστικών επιστημών από όλα τα μέρη του πλανήτη".

"Όλα τα μέλη του ΚΑΣ έχουν, όπως κι εμείς, στενή σχέση με την Ιστορία, κι όλοι τους ξέρουν πόσο ολέθριο μπορεί να αποβεί το να υποκύπτει κανείς στη συγκυρία και να ενδίδει στην καταστροφή της μνήμης, τμημάτων της ιστορίας μιας πόλης! Περιμένουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως δεν έχουν ακόμη σαρωθεί τα πάντα", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από τη μεριά της, η Γ.Γ. Πολιτισμού, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ δεν υπήρξε αιφνιδιαστική, καθώς η "Αττικό Μετρό" απέστειλε στις αρμόδιες Εφορείες τρεις εναλλακτικές προτάσεις μελετών απόσπασης των αρχαιοτήτων, ενώ έχουν αποστείλει τις απόψεις τους και οι ΙΣΤ' ΕΠΚΑ και 9η ΕΒΑ προς την Γ.Γ. "Κατόπιν των ανωτέρω είναι σαφές ότι το θέμα δεν εισήχθη αιφνιδιαστικά, αλλά μάλλον με καθυστέρηση", σημειώνει η ανακοίνωση, παρόλα αυτά "το θέμα απεσύρθη για λόγους απόλυτης διαφάνειας, προκειμένου να καλυφθεί από τον Τύπο, καθώς έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL