Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αποκαλύφθηκε ο νεκρός της Αμφίπολης

Την Τρίτη το μεσημέρι, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ο σκελετός που κρυβόταν στον Τύμβο της Αμφίπολης. Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε εντός και εκτός του μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.

Την Τρίτη το μεσημέρι, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ο σκελετός που κρυβόταν στον Τύμβο της Αμφίπολης. Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε εντός και εκτός του μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.

Οι αρχαιολόγοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού, καθώς, όπως εξήγησαν, λεπτομέρειες για το φύλο και την ηλικία θα μπορούμε να γνωρίζουμε μονάχα κατόπιν ειδικής ανθρωπολιγικής έρευνας, που θα ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κα Περιστέρη επανέλαβε την πεποίθησή της ότι πρόκειται για σπουδαίο πρόσωπο της εποχής, το οποίο επισημαίνει ότι είναι τουλάχιστον στρατηγός, ενώ όσον αφορά το φύλο του νεκρού, αστειευόμενη εξέφρασε την απορία της αν θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί ένα τόσο μεγάλο λιοντάρι πάνω από τον τάφο μιας γυναίκας.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύφθηκε σήμερα και αφορά τον τάφο της Αμφίπολης είναι το ξύλινο φέρετρο μέσα στο οποίο είχε ταφεί ο νεκρός, κάτι που αποδεικνύεται, όπως σημείωσε η κα Περιστέρη, από την αποκάλυψη σιδερένιων και χάλκινων καρφιών, όπως επίσης και οστέινων και γυάλινων διακοσμητικών στοιχείων του φερέτρου.

Επισημοποιήθηκε επίσης, ότι πρόκειται περί τάφου που έχει υποστεί τυμβωρυχία, λέγοντας μάλιστα ότι οι αρχαιολόγοι έχουν απτές αποδείξεις επ' αυτού.

Ως γενικό συμπέρασμα, η ανασκαφική ομάδα υποστηρίζει πως πρόκειται για μια μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η εξαιρετικά ακριβή κατασκευή και το κόστος της οποίας ήταν αδύνατον να έχει καλυφθεί από κάποιον ιδιώτη της εποχής, "μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δημόσιο έργο". Πρόσθεσε δε, πως "πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με το μνημείο ενός αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή, ενός θνητού, στον οποίο αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής".

Η κα Περιστέρη επανέλαβε την πεποίθησή της πως το ταφικό μνημείο έχει κατασκευαστεί την εποχή μεταξύ του 325 και 300 π.Χ.. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν η ίδια είχε επιβεβαιώσει τον πρωθυπουργό πως πρόκειται για ασύλητο τάφο, η ίδια τόνισε κατηγορηματικά πως ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο, αλλά παράλληλα παραδέχθηκε πως αρχικώς οδηγήθηκε σε λανθασμένα συμπεράσματα, καθώς πίστεψε πως, με τέτοια σφράγιση, ο τάφος θα ήταν πολύ δύσκολο να έχει υποστεί τυμβωρυχία. Κάτι όμως, που διαψεύσθηκε στη συνέχεια.

Στο επόμενο στάδιο, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί στον υπόλοιπο τύμβο και στον περίβολο του τάφου, υποστηρίζοντας ότι σύντομα μπορεί να βρεθούμε και πάλι ενώπιον εκπλήξεων.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, που δήλωσε ότι θα αναλάβει τη φυσική διασκόπηση του τύμβου με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο