Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Ίδρυμα της Βουλής τιμά Λαμπράκη - Τσαρουχά

Με μια μεγάλη έκθεση τεκμηρίων, που φέρει τον τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε να τιμήσει τον βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και τον επίσης βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Με μια μεγάλη έκθεση τεκμηρίων, που φέρει τον τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε να τιμήσει τον βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και τον επίσης βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά, που το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε κι αυτός τη δολοφονική επίθεση των παρακρατικών, για να χάσει τη ζωή του λίγα χρόνια αργότερα από τα όργανα της χούντας των συνταγματαρχών.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί από τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (λεωφ. Αμαλίας 14), παρουσιάζει μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων, έργων τέχνης, αλλά και κινηματογραφικών έργων, τη βίαιη επίθεση εναντίον των δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Μέσα από αυτά αποτυπώνονται η ζωή και η δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος του Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα, καθώς και το αποτύπωμά τους στον Τύπο των ημερών, όπως και η λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγισή τους.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, τα αρχεία Καίτης Τσαρουχά, Παύλου Δελαπόρτα και Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και από άλλους φορείς και ιδιώτες.

Δείτε όλα τα σχόλια