Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Τα απειλούμενα πολιτιστικά τοπία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα απειλούμενα πολιτιστικά τοπία

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, οι Οχυρώσεις του Βωμπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέττο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας, είναι τα 7 πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europa Nostra, της κορυφαίας ευρωπαϊκής οργάνωσης για την πολιτιστική κληρονομιά, που έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, εν όψει της σημερινής έναρξης του συνεδρίου για τους εορτασμούς των 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η έλλειψη πόρων ή τεχνογνωσίας, η εγκατάλειψη, φυσικές καταστροφές ή και πολιτικές συγκρούσεις είναι η αιτία, κατά την οργάνωση, της απειλής που δέχονται οι συγκεκριμένοι πολιτιστικοί χώροι, για τους οποίους απαιτούνται άμεσες δράσεις διάσωσης.

"Αυτά τα μνημεία και πολιτιστικοί χώροι επιλέγησαν όχι μόνο επειδή λένε μια συναρπαστική ιστορία για το κοινό παρελθόν μας, που καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις τοπικές κοινότητες που έχουν αφιερωθεί στην προσπάθεια διάσωσής τους. Η διατήρηση αυτών των περιοχών θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των πόλεων ή των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Αυτός είναι ο λόγος που η Europa Nostra καλεί πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διασφαλίσουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον των επιλεγμένων χώρων," δήλωσε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, πρόεδρος της Europa Nostra, ενώ ο Ρεμί Ζακόμπ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κοσμήτορας του Ινστιτούτου της (ΕΤΕπ), ανέφερε ότι "το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μαζί με τη Europa Nostra και άλλους συνεργαζόμενους εταίρους θα αναλάβουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αξιολογήσουν τις επιλεγμένες περιοχές και να συμβάλουν στην ετοιμασία ρεαλιστικών σχεδίων δράσης σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες". Αναφέρθηκαν επίσης στην "ιδιαίτερη περίπτωση" του Τατοΐου, στο οποίο έχουν εκτελεστεί αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα "από την οικονομική στενότητα και τη διοικητική αβεβαιότητα".

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του συνεδρίου θα είναι η τελετή απονομής των τριάντα βραβείων για τις καλύτερες αναστηλώσεις, μελέτες και προσπάθειες ευαισθητοποίησης πολιτών στην Ευρώπη, που θα γίνει την Κυριακή στο Ηρώδειο με την παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου, κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, και του Πλάθιντο Ντομίνγκο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με τους Δ. Σαββόπουλο, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοο Ιωαννίδη κ.ά. υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Λ. Κονιόρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL