Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Επιστρέφουν μετά από 72 χρόνια ευρήματα κατοχικής λαθρανασκαφής!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστρέφουν μετά από 72 χρόνια ευρήματα κατοχικής λαθρανασκαφής!

Στην Ελλάδα επιστρέφουν, έπειτα από 72 χρόνια, τα ευρήματα της λαθρανασκαφής που διενήργησε κατά τη διάρκεια της Κατοχής Γερμανός αρχαιολόγος κοντά στο Βελεστίνο του Βόλου και τα οποία είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία.

Πρόκειται για ένα σύνολο 8.000 θραυσμάτων και αγγείων της νεολιθικής εποχής, που αποκαλύφθηκαν το 1941 και βρίσκονταν στο μουσείο Pfahlbaumeseum της Βάδης Βυρτεμβέργης. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είχε ενημερωθεί από το 2010 από τον επιστημονικό υπεύθυνο του μουσείου για τις συγκεκριμένες αρχαιότητες και την πρόθεση του μουσείου να τις επιστρέψει. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων, τελικά, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, τα ευρήματα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με εντολή του Κ. Τζαβάρα προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν πολιτιστικά αγαθά και αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, βάσει των καταγραφών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εντάσσει το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL