Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται ο Λαιμός και το Μεγάλο Καβούρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται ο Λαιμός και το Μεγάλο Καβούρι

Μεγάλη νίκη του κοινωνικού κινήματος, αλλά και της κοινότητας των αρχαιολόγων και των ιστορικών αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρυχτούν αρχαιολογικοί χώροι όλη η περιοχή του Λαιμού και το Μεγάλο Καβούρι και όχι μόνο ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα. Η προστατευόμενη έκταση, μάλιστα, του ναού περιλαμβάνει πλέον και τον ενάλιο χώρο, που εκτείνεται μπροστά από το μνημείο. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θέτει σοβαρές πιθανότητες να τιναχθεί στο αέρα η ιδιωτικοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ προς τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της αρμόδιας ΣΤ' Εφορείας αποτελούσε αίτημα του συνόλου σχεδόν της αρχαιολογικής κοινότητας, ιστορικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αφού στον αρχαιολογικό χώρο που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια. Πρόκειται για πρωτοελλαδικές αρχαιότητες στη χερσόνησο Λαιμού, αλλά και στον Λόφο των Μουσών που βρίσκεται μέσα στον Αστέρα, επίσης η ιερατική οικία που βρίσκεται μέσα στο δημοτικό πάρκινγκ, δύο κυκλικοί πύργοι της κλασικής εποχής, η κλασική επίσης δεξαμενή που εντοπίστηκε στην είσοδο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα και βέβαια ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, άμεσα διασυνδεδεμένος με το ιερό της Δήλου, αφού από την παραλία του ξεκινούσαν τα πλοία με τους προσκυνητές για το ιερό νησί.

Παρά τη θετική απόφαση η "Εναλλακτική Δράση" που δραστηριοποιήθηκε έντονα για το ζήτημα καλεί τα μέλη της και τα κινήματα σε διαρκή επαγρύπνηση και σε συνέχιση των κινητοποιήσεων "αφ' ενός για την εφαρμογή της απόφασης του ΚΑΣ, αφ' ετέρου για το σταμάτημα της εκποίησης όλων των παραλιών του Σαρωνικού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL