Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Βαμμένα κόκκινα αυγά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαμμένα κόκκινα αυγά

Πολλές είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα που περιβάλλουν τη γιορτή του Πάσχα όπως η λαμπάδα, η νηστεία, το τσουρέκι, το αρνί στη σούβλα αλλά και τα βαμμένα Πασχαλινά αυγά.

Η παράδοση αυτή, όπως και πολλές άλλες συνδεδεμένες με τη θρησκεία, προέρχεται από αρχαιότερες, παγανιστικές λατρείες και προσφορές. Για παράδειγμα, στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε άλλους πολιτισμούς, όπως των Κελτών, το αυγό συμβολίζει το μυστήριο της ζωής, της δημιουργίας, της αναγέννησης και της Ανάστασης. Βέβαια, η ιστορική συνέχεια με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δεν είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση.

Ακόμα και οι τωρινές παραδόσεις για τα πασχαλινά αυγά σχετίζονται κατά έναν μεγάλο και φανερό βαθμό με τη μαγεία και την τελετουργία. Κατά την παράδοση τα αυγά βάφονται την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης, αλλιώς «Κόκκινη Πέμπτη», διότι πιστεύεται ότι τότε τα αυγά 'δεν χαλάνε". Με τον ίδιο τρόπο το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Πολύ έντονο χαρακτηριστικό μαγείας σε έθιμο αποτελεί η πίστη στην ικανότητα εξορκισμού του κακού των πασχαλινών αυγών. Για παράδειγμα, ο λαός συνήθιζε τα τσόφλια των πασχαλινών αυγών να τα φυλάει και να τα ρίχνει μαζί με ροδοπέταλα και άλλα λουλούδια έξω από την είσοδο του σπιτιού τα χαράματα (μεταβατική ώρα) της Πρωτομαγιάς για το καλό του χρόνου». Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί και το τσούγκρισμα των αυγών.

Τέλος, σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο την Κυριακή της Τυρινής (μεταβατική ώρα από τον χειμώνα στην άνοιξη) στο τέλος του φαγητού μαζεύουν τις αυγόφλουδες και μια κοπέλα τρέχει σε ένα γειτονικό σπίτι και τα πετά στην αυλή φωνάζοντας «Κυρά... τους ψύλλους εγώ τους ξεχειμώνιασα, εσύ να τους ξεκαλοκαιριάσεις» για το καλό του χρόνου και την απαλλαγή από τους ψύλλους.

Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα. Στη σημερινή εποχή αυτή η ιστορική συνέχεια της παράδοσης της μαγείας έχει καλυφτεί με ένα θρησκευτικό προσωπείο που περιβάλλει όμως τα ίδια, διαχρονικά πιστεύω αλλά με καταλληλότερα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εν ολίγοις, η μαγεία και η τελετουργία εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία. Παραδείγματα αποτελούν η λαμπάδα, η περιφορά του Επιταφίου, η νηστεία, και στην περίπτωση αυτή, τα κόκκινα αυγά. Με άλλα λόγια, αποτελούν καθολικά σύμβολα για την ανάγκη του πνευματικού και της εξήγησης του ανεξήγητου στη ζωή μας.

* Η Νικολέμμα - Πολυξένη Δημητρίου είναι λαογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL