Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Όχι» του Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Και μετά το Brexit... Η διάταξη της οδηγίας αναφέρεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας και παράνομου εμπορίου πολιτιστικών θησαυρών, διευκρινίζει εκπρόσωπός του

Την υποστήριξή του εξέφρασε το Βρετανικό Μουσείο στη διάταξη που προστέθηκε στο κείμενο της διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε. για τη δεύτερη φάση του Brexit αναφορικά με την αντιμετώπιση «ζητημάτων που αφορούν την επιστροφή ή αποκατάσταση παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους».

Ωστόσο εκπρόσωπος του Μουσείου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η διάταξη αναφέρεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας και παράνομου εμπορίου πολιτιστικών θησαυρών και όχι στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Πρόσθεσε δε πως το ίδρυμα είναι προσηλωμένο στην καταπολέμηση του εμπορίου παράνομων αρχαιοτήτων παγκοσμίως έχοντας ταυτοποιήσει και επιστρέψει μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε με δηλώσεις του και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Όταν μάλιστα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους τα Γλυπτά δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα ώστε να επανενωθούν, επανέλαβε τη θέση του ιδρύματος ότι τα Γλυπτά στο Λονδίνο προσφέρουν μια καλύτερη κατανόηση της «ελληνικής τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού», καθώς και του «παγκόσμιου πολιτισμού», υπερασπιζόμενος επιπλέον και τη σύμφωνα με το Μουσείο, νόμιμη απόκτησή τους.

Αναφορικά με την Οδηγία Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε γνωστό πώς ορίζει τον μηχανισμό με τον οποίο ένα κράτος - μέλος πρέπει να επιστρέψει σε ένα άλλο κράτος - μέλος κλεμμένους μετά από την 1.1.1993 πολιτιστικούς θησαυρούς.

Μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που έσπευσαν να συνδέσουν τη διάταξη με δυνητική αξίωση περί επιστροφής των Γλυπτών μέσω του Brexit, η κυβέρνηση της χώρας κατέστησε σαφές ακόμα μία φορά ότι δεν θεωρεί πως το νομικό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι υπό αμφισβήτηση.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σχολίασε μάλιστα πως «η Ε.Ε. ακόμα οριστικοποιεί την εντολή της, η οποία βρίσκεται υπό μορφή σχεδίου. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου επί των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει απαράλλαχτη: αποτελούν νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό δεν υπόκειται σε συζήτηση ως μέρος των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων» επεσήμανε.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις