Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Οι αρχαιολόγοι κατά "Διαζώματος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αρχαιολόγοι κατά "Διαζώματος"

Καταπέλτης, για μια ακόμα φορά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, για τη δράση και τις επιδιώξεις του "Διαζώματος", το οποίο, όπως καταγγέλλει, "εδώ και χρόνια, με όχημα τα αρχαία θέατρα επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό ‘πολιτιστικής' δράσης, ‘μοχλεύοντας' πόρους με απευθείας αναθέσεις μελετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ‘εθελοντές' του". Γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις που εκτυλίσσονται εδώ και χρόνια γύρω από τη δραστηριότητα του "Διαζώματος" οι αρχαιολόγοι στηλιτεύουν τον ιδιωτικό φορέα, που "διαχειρίζεται τεράστια ποσά εκτός δημόσιου λογιστικού και εμμένει όχι μόνον να ασκεί δημόσια πολιτική, αλλά και να κατασυκοφαντεί δημόσιους λειτουργούς, επειδή πράττουν το καθήκον τους".

Αφορμή για την παρέμβαση του ΣΕΑ στάθηκε, στην προκειμένη περίπτωση, η ανοιχτή επιστολή που εστάλη προς την υπουργό Πολιτισμού από μέλος του "Διαζώματος" για τη "δήθεν κωλυσιεργία" της προϊσταμένης της ΕΦΑ Μαγνησίας στη σύνταξη Τεχνικού Δελτίου για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της αναστήλωσης του θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών. Ο συντάκτης μάλιστα της επιστολής "δεν επικαλείται επιστημονική ή άλλη θεσμική σχέση με τα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπογράφει απλώς ως μέλος του σωματείου ‘Διάζωμα'".

Καταδικάζοντας ως "απαράδεκτη, κακόβουλη και ανακριβή" την επιστολή προς την πολιτική ηγεσία, που "στρέφεται κατά προϊσταμένης δημόσιας υπηρεσίας με υποτιμητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας προφανώς να ασκήσει ψυχολογική βία σε βάρος της", ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι "συνιστά ξεκάθαρη ομολογία για την απόπειρα υποκατάστασης της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο μιας γενικότερης τάσης πρωτόγνωρων παρεμβάσεων στο έργο της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία".

Υπενθυμίζει δε ότι το έργο στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, στο οποίο εξελίσσεται η ανασκαφική έρευνα, έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, "κυρίως, επειδή δεν υφίσταται βατή πρόσβαση προς τον αρχαιολογικό χώρο, για τη μετακίνηση προσωπικού και μηχανημάτων. Το έργο της διάνοιξης αγροτικού δρόμου, σε υπό απαλλοτρίωση αγροτεμάχια, προς το θέατρο, έχει αναλάβει η αρμόδια γι’ αυτό Περιφέρεια Θεσσαλίας, περνώντας πάνω από παρακείμενο χείμαρρο και γεφυράκια".

Για πολλοστή, τέλος, φορά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι "η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί και η κατασυκοφάντηση συναδέλφων που αντιδρούν στην απαράδεκτη υποκατάσταση της κρατικής προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αντιδρούν μη ‘συνεργαζόμενοι’ με το ‘Διάζωμα’, θα μας βρίσκει απέναντι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL