Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Οργισμένες αντιδράσεις για την απόφαση - ντροπή του ΚΑΣ: Σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκπληρώνουν την 'προφητεία' Μητσοτάκη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργισμένες αντιδράσεις για την απόφαση - ντροπή του ΚΑΣ: Σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκπληρώνουν την 'προφητεία' Μητσοτάκη"

«Το μόνο που μπορώ να πω για το αποτέλεσμα είναι: Ντροπή». Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε στην «Αυγή» η αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, που διετέλεσε και γενική γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να ανάψει «πράσινο φως» στον τεμαχισμό και τη μετακίνηση των σπουδαίων αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Και είναι ντροπή για τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και, με εξαίρεση τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας Πολυξένη Βελένη, σε διατεταγμένη υπηρεσία και προκειμένου να εκπληρωθεί η «προφητεία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζουν την υπογραφή τους σε μια εγκληματική για την πολιτιστική κληρονομιά απόφαση και την καταστροφή ενός μνημείου που χαρακτηρίστηκε από ξένους ως η "βυζαντινή Πομπηία" της Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση του ΚΑΣ, αν και αναμενόμενη, ξεσήκωσε δριμύτατες αντιδράσεις, ενώ άνοιξε τον δρόμο για προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιστημονικοί φορείς και κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην καταστροφή της Μέσης Οδού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κάθε μέσο τον αγώνα τους για τη διάσωση του μνημείου και συγχαίρουν, πέρα από την κ. Βελένη και τον πολιτικό μηχανικό και στατικό Βλάση Κουμούση, που ως μέλη του ΚΑΣ κράτησαν σθεναρή στάση και καταψήφισαν την πρόταση της Αττικό Μετρό, τον διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργο Σκιαδαρέση και την αρχαιολόγο - ανασκαφέα του Σταθμού Βενιζέλου Κρινώ Κωνσταντινίδη, τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιουλία Παπαγεωργίου και τον διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένη Σβολόπουλο.

Μονόδρομος οι προσφυγές στο ΣτΕ

Η Κίνηση Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεωρεί πλέον μονόδρομο την προσφυγή στο ΣτΕ. Ο πρόεδρός της Φωκίων Δεληγιάννης δηλώνει ότι, μόλις αλλάξει η Υπουργική Απόφαση για την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων, η Κίνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο που υπάρχει για την ακύρωσή της.

Μίλησε και για το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ λέγοντας ότι «μας διέκοπταν συνέχεια και φάνηκαν να ενοχλούνται από τη διαφορετική άποψη», ενώ επισήμανε ότι το πιο σημαντικό ατόπημα -και συνάμα ενδεικτικό των προθέσεων- είναι ότι δεν επετράπη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης να παρευρίσκεται στην παρουσίαση της μελέτης της Αττικό Μετρό, παρότι είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας επί του θέματος.

«Θλιβερή» χαρακτήρισε την απόφαση ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που στο παρελθόν στάθηκε ασπίδα προστασίας για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου. «Είναι γνωστό το πακέτο αυτών που εναντιώνονται στη λύση in situ» σχολίασε και μίλησε για την «εξοργιστική» διαδικασία στο ΚΑΣ, που όπως είπε, μέσα από αυτήν «ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε μια ειλημμένη απόφαση».

«Προειλημμένη» χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. «Όλα έγιναν για να εκπληρωθεί η πρωθυπουργική «προφητεία» από βήματος ΔΕΘ» τόνισε επισημαίνοντας ότι με αυτήν την απόφαση η πόλη και το έργο του μετρό γυρνάνε στο 2014, δηλαδή στον διχασμό και τις καθυστερήσεις. «Το Βυζαντινό Σταυροδρόμι, η 'Ελληνική Πομπηία', άντεξε στη θέση της πολλούς αιώνες. Θα αντέξει και τώρα. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Χάθηκε μόνο μια μάχη...» κατέληξε.

«Παρών» στον αγώνα που ξεκινά δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η Νεολαία του. Τη χαρακτηρίζει «χειραγωγούμενη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ» και τονίζει ότι «όλα θυσιάστηκαν στον βωμό της προσωπικής και μικροπολιτικής εκδικητικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων».

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει» και δηλώνει «παρών» σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, νομική ή άλλη ενέργεια και «σε κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης του εγκλήματος που πρόκειται να συντελεστεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης με ευθύνη εκείνων που μέχρι πρόσφατα πολιτεύονταν με όχημα τη φθηνή πατριδοκαπηλία και σήμερα δεν διστάζουν να διαγράψουν αιώνες πολιτισμού και Ιστορίας».

«Το έγκλημα ήταν οργανωμένο» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου προσθέτοντας ότι την απόφαση του ΚΑΣ την είχε προκαταλάβει η κ. Μενδώνη μία μέρα πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο. «Καταστρέφουν την ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας! Αλήθεια, πού πήγε ο πατριωτισμός τους;» σχολίασε η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, ενώ ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «απόφαση - μαχαιριά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης», που «υπηρετεί εκ των υστέρων την εξαγγελία και γυρνάει την πόλη στην περίοδο με τις λαμαρίνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος σχολίασε ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν μετριέται ούτε σε χρήμα ούτε σε χρόνο. Δεν περιμέναμε από την Αττικό Μετρό Α.Ε. να το σεβαστεί, αλλά είναι θεσμική, επιστημονική και ηθική υποχρέωση του ΚΑΣ να το υποστηρίξει».

Για «προειλημμένη απόφαση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη σωτηρία των αρχαίων με κάθε μέσο σημειώνοντας πως «ο δρόμος είναι μακρύς και τίποτε δεν έχει τελειώσει!».

Πανηγυρίζουν οι «γαλάζιοι»

Στην αντιπέρα όχθη, όλο το «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης, που πρωταγωνίστησε στο ξήλωμα των αρχαιοτήτων, πανηγυρίζει για τη μεγάλη «νίκη» που πέτυχε με την απόφαση του ΚΑΣ. Για «νίκη λογικής» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες ευαίσθητους».

"Επιτέλους δικαιωμένος" εμφανίζεται και ο βουλευτής της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος. Όλοι τους δε «ξορκίζουν» έναν νέο διχασμό της πόλης για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, αφού βέβαια έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να συμβεί... Θέλουν απλώς όλοι να υποταχθούν στην άποψή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL