Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αρχαία σταθμού Βενιζέλου / Αρχαία σταθμού Βενιζέλου: Αποφασισμένοι οι Θεσσαλονικείς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαία σταθμού Βενιζέλου / Αρχαία σταθμού Βενιζέλου: Αποφασισμένοι οι Θεσσαλονικείς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων

Με κεντρικό σύνθημα «Τα μνημεία δεν πάνε περίπατο...» διοργανώνεται σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό και λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταστρέψει ένα μοναδικής αξίας βυζαντινό μνημείο, τη Μέση Οδό. Την ίδια ώρα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της «Αυγής» ότι ουσιαστικά σχεδιάζεται μια «αναπαράσταση» της Μέσης Οδού σε διάφορα επίπεδα του σταθμού Βενιζέλου και όχι επανατοποθέτησή της στο σημείο που αποκαλύφθηκε.

Το σχετικό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που σέβονται την Ιστορία της πόλης και που πριν λίγα χρόνια συμπαρατάχθηκαν στον αγώνα της διατήρησης των σπουδαίων αρχαιοτήτων της Βενιζέλου εκεί όπου βρέθηκαν προβάλλοντας το αίτημα «Και αρχαία, και μετρό» απευθύνει η Κίνηση Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στόχος, να φτάσει στο ΚΑΣ, στα αρμόδια υπουργεία και στο Μαξίμου το μήνυμα ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν αμαχητί το ξήλωμα των αρχαιοτήτων και τη συρρίκνωση του πολιτιστικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης προς εξυπηρέτηση πολιτικοοικονομικών συμφερόντων. Σήμερα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα καλέσουν τους αρχαιολόγους του ΚΑΣ να σταθούν στο ύψος της περίστασης και να μην αλλάξουν την απόφαση του 2017 του οργάνου, που είναι και η μόνη συμβατή με τον αρχαιολογικό νόμο της χώρας μας.

Έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ «να μην συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου έχοντας κατά νου ότι τυχόν ψήφιση μιας μελέτης - προϊόντος μεθόδευσης αποτελεί στίγμα στην Ελληνική Αρχαιολογική Κοινότητα, όπως αυτή έχει ανοιχτά και σε συλλογικό επίπεδο εκφραστεί με σειρά ψηφισμάτων» κάνει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ για αύριο προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως και τη λήξη του ωραρίου και καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ την ώρα της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Βασισμένο στη θεωρία του Έλγιν

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει αξιόπιστες πηγές, η σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, στην προσπάθειά της να πείσει για την αναγκαιότητα της αλλαγής του σχεδιασμού κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, έχει ξεπεράσει κάθε όριο αστειότητας στην τεκμηρίωση αυτού που ονομάζει «μοναδική λύση για την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου», την οποία συνοδεύει και με μια έκθεση του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη, ο οποίος, σημειωτέον, δεν έχει ειδίκευση στα υπόγεια έργα, αλλά στο μπετόν. Η έκθεση αυτή κατά έναν εν πολλοίς αυθαίρετο τρόπο έρχεται να υποστηρίξει τη θεωρία ότι το ξήλωμα των αρχαιοτήτων είναι για την προστασία τους (!), διότι θα κινδυνεύουν από τους ισχυρούς κραδασμούς, κι αυτό όταν οι αρχαιολόγοι συνεχώς τονίζουν ότι τυχόν απόσπασή τους από το σημείο θα επιφέρει τεράστιες καταστροφές στο βυζαντινό μνημείο.

«Τρίζουν τα κόκαλα της Μελίνας. Πρόκειται για την ίδια θεωρία με την οποία ο Έλγιν απέσπασε τα μάρμαρα του Παρθενώνα προκειμένου δήθεν να τα προστατέψει και να τα σώσει από την καταστροφή. Μόνο που ο Έλγιν έμεινε στην Ιστορία ως κλέφτης...» σχολίασε στην «Αυγή» ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος για τα όσα αναφέρει η έκθεση Καρύδη, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από άλλη μία έκθεση προσωπικής εκτίμησης ενός σεισμολόγου, που μιλά για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, που μπορεί να καταστρέψει τη Μέση Οδό εάν παραμείνει εκεί που είναι σήμερα... Σημειώνει δε ότι οι κραδασμοί δεν είναι τόσο έντονοι όσο περιγράφονται και σε κάθε περίπτωση τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται με τεχνικό τρόπο.

Διακόσιες σελίδες για να "τεκμηριωθεί" η πρωθυπουργική προφητεία

Αναφορικά με άλλα τεχνικά ζητήματα που θίγει στην «τεκμηρίωσή» της η Αττικό Μετρό, ο Γ. Μυλόπουλος σχολιάζει ότι «προσπαθούν να αποδείξουν ότι η λύση της in situ παραμονής έχει τεχνικές αδυναμίες. Ο αρχαιολογικός νόμος όμως είναι σαφής και ζητά να υπάρχει λύση για την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων. Οι όποιες τεχνικές αδυναμίες αυτής της λύσης, αν υπάρχουν, αντιμετωπίζονται με τεχνικό τρόπο. Η ουσία είναι ότι λύση υπάρχει και είναι εφικτή κι αυτό δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους (σ.σ.: την Αττικό Μετρό)». Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του σημερινού προέδρου της Αττικό Μετρό Νίκου Ταχιάου σταμάτησε η οριστική μελέτη για την κατασκευή του σταθμού με την παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους, επί της οποίας η προηγούμενη διοίκηση είχε διατυπώσει κάποιες παρατηρήσεις. Κι αυτό διότι μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όλοι δουλεύουν για την «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» του πρωθυπουργού, που, χωρίς να έχει κάποια μελέτη στα χέρια του, υποστήριξε ότι η ενδεδειγμένη μέθοδος κατασκευής για τον σταθμό Βενιζέλου είναι η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων...

Για το επιχείρημα του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους με την in situ μέθοδο ο Γ. Μυλόπουλος επισημαίνει «η πολιτισμική κληρονομιά δεν έχει τιμή και δεν πωλείται. Αυτό υπερασπίζεται ο αρχαιολογικός νόμος όταν δεν θέτει οικονομικές προϋποθέσεις. Άρα, η απόσπαση παραμένει μια παράνομη πράξη όσο και ακριβή αν προσπαθούν να παρουσιάσουν τη λύση της in situ παραμονής τους».

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φωκίων Δεληγιάννης τόνισε στην «Αυγή» ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, πολλά στοιχεία της «προμελέτης» της Αττικό Μετρό «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή καλύτερα διαστρευλώνουν την πραγματικότητα». Κι αυτό διότι στις πάνω από διακόσιες σελίδες της προσπαθεί να αποδομήσει τη λύση του 2017 ως πολύπλοκη, ακριβή και χρονοβόρα, ενώ παράλληλα αποκρύπτει ότι το μετρό με αυτή τη μέθοδο μπορεί να λειτουργήσει τρία χρόνια νωρίτερα με τους 12 από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής.

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης από την πλευρά του χαρακτήρισε «οργανωμένο έγκλημα» αυτό που γίνεται με τις αρχαιότητες, ενώ στρέφει τα πυρά του κατά του Κ. Ζέρβα και του Απ. Τζιτζικώστα για την ασέβεια που δείχνουν στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης υποστηρίζοντας το ξήλωμα των αρχαιοτήτων.

Επιβεβαιώνεται η «Αυγή» για την αναπαράσταση της Μέσης Οδού

Τόσο ο Γ. Μυλόπουλος όσο και ο Φ. Δεληγιάννης επιβεβαιώνουν ότι, βάσει και των στοιχείων που έχουν διαρρεύσει για την προμελέτη που κατέθεσε η Αττικό Μετρό στο ΚΑΣ, προβλέπεται μεν το ξήλωμα των αρχαιοτήτων, αλλά όχι η επανατοποθέτησή τους στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν. Αντί αυτής σχεδιάζεται μια «αναπαράσταση» της Μέσης Οδού. «Όπως παρουσιάζονται τα πράγματα, δεν πάμε καν για επανατοποθέτηση, αλλά για 'αναπαράσταση' της Μέσης Οδού, αφού μόνο το τετράπυλο θα τοποθετηθεί εκεί όπου βρέθηκε και όλα τα άλλα ευρήματα σε διάφορα σημεία και επίπεδα του σταθμού» μας είπε ο Φ. Δεληγιάννης, ενώ και ο Γ. Μυλόπουλος μας επισήμανε ότι, βάσει και των δικών του πληροφοριών, η Αττικό Μετρό δεσμεύεται για την επανατοποθέτηση μόνο του τετράπυλου, που είναι και το ποιο εντυπωσιακό εύρημα, στο σημείο όπου αποκαλύφθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL