Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Οι μεταμφιέσεις του Τσε και το τραγικό τέλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μεταμφιέσεις του Τσε και το τραγικό τέλος

Γράφει ο Σπύρος Ιλαντζής

Είναι γνωστό πως ο Τσε Γκεβάρα ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με πολλές δεξιότητες και ταλέντα. Όμως, πάνω απ’ όλα ήταν ταγμένος στην Επανάσταση. Αφού αισθάνθηκε ότι η επαναστατική κυβέρνηση στην Κούβα είχε πια εδραιωθεί, μετά τη νίκη του 1959, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της προώθησης των ιδανικών του και δόθηκε, με την ψυχή, το μυαλό και το σώμα στην ιδέα της εξαγωγής της Επανάστασης σε άλλες χώρες, που στέναζαν κάτω από αποικιοκρατικά καθεστώτα ή τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

Μιας και ήταν πια μια διεθνώς αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία, όταν ο Τσε άφησε την Κούβα για να συνεχίσει το επαναστατικό του όραμα, χρειάστηκε να αλλάξει την εμφάνισή του. Έτσι, όταν το 1965 ταξίδεψε στο Κονγκό, έκοψε τα μαλλιά του, ξύρισε τα γένια και το μουστάκι του και έμοιασε περισσότερο με τον Τσε των νεανικών του χρόνων. Επιπλέον, φόρεσε κουστούμι, γραβάτα, καπέλο και χοντρά γυαλιά.

Αλλά στη Λατινική Αμερική, η μορφή του Τσε ήταν ακόμα πιο γνωστή. Με τη βοήθεια ενός Κουβανού ειδικού στις μεταμφιέσεις, ο Γκεβάρα μεταμορφώθηκε σε έναν ασήμαντο μεσήλικα Ουρουγουανό επιχειρηματία. Αφαίρεσε τούφες απ’ τα μαλλιά του στην κορυφή και λεύκανε τους κροτάφους του. Επιπλέον φόρεσε πάλι χοντρά γυαλιά, πρόσθεσε ψεύτικα δόντια και έβαλε βάτες και παραγεμίσματα σε διάφορα σημεία του σώματός του, ώστε να φαίνεται πιο παχύς!


Ο Τσε και ο Φιντέλ όταν έγραφαν Ιστορία!

Η φυγή στη διάρκεια της Ολυμπιάδας Σκακιού

Η ημερομηνία ήταν 3 Νοεμβρίου του 1966, όταν ο Τσε -που δυο βδομάδες νωρίτερα είχε γυρίσει κρυφά στην Κούβα- επιβιβάστηκε στην πτήση απ’ την Αβάνα προς το Μοντεβιδέο και από εκεί, λίγες ώρες αργότερα, πέταξε στη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της Βολιβίας. Ένα πρόσθετο εμπόδιο στην ανάγκη για μυστικότητα ήταν το γεγονός ότι στην Αβάνα διεξαγόταν, από τις 23 Οκτωβρίου ώς τις 20 Νοεμβρίου 1966, η 17η Σκακιστική Ολυμπιάδα. Συμμετείχαν 52 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και περίπου 300 σκακιστές, ενώ τους αγώνες κάλυπταν δημοσιογραφικά δεκάδες δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία και ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε γωνιά της γης!


Ο Τσε και η Τάνια στη Βολιβία, 1966

Οι τελευταίοι μήνες στη Βολιβία

Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε συναντήσει κρυφά στη Μαδρίτη τον Χουάν Περόν, πρώην Πρόεδρο της Αργεντινής, που ζούσε εξόριστος στη φρανκική Ισπανία. Ο Περόν, που εκτιμούσε τον Τσε αλλά διαφωνούσε με την ιδέα του αντάρτικου στη Βολιβία, τον προειδοποίησε: «Δεν θα επιζήσεις στη Βολιβία. Ανάβαλέ το. Ψάξε για εναλλακτικές (...) Μην αυτοκτονήσεις».

Αλλά ο Τσε ήταν ατρόμητος, δεν τον άκουσε. Το τέλος είναι γνωστό. Λίγες μέρες μετά την άφιξή του στη Λα Παζ, μετακινήθηκε στην ενδοχώρα της Βολιβίας, σχεδιάζοντας να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο ενάντια στη στρατιωτική κυβέρνηση του Προέδρου Μπαριέντος, που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Η ομάδα του αποτελούνταν από περίπου 60 συντρόφους του, 29 Βολιβιάνους, 25 Κουβανούς, 3 Περουβιανούς, την Ανατολικογερμανίδα Ταμάρα Μπούνκε («Τάνια») και λίγους Ευρωπαίους εθελοντές. Παρά τις πρώτες επιτυχίες τους, την άνοιξη του 1967, οι αντάρτες του Τσε σύντομα ξέμειναν από τρόφιμα και προμήθειες και μετατράπηκαν σε φυγάδες που καταδιώκονταν από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Βολιβίας και κρύβονταν στο δάσος.

Τελικά, στις 8 Οκτωβρίου 1967 ο Τσε και οι άντρες που του είχαν απομείνει κυκλώθηκαν απ’ τον εχθρό, 1.800 άντρες του βολιβιάνικου στρατού, που δρούσαν με την καθοδήγηση πρακτόρων της CIA και τις συμβουλές του διαφυγόντος ναζί Κλάους Μπάρμπι, του «χασάπη της Λυών». Συνελήφθησαν και την επόμενη ημέρα οδηγήθηκαν στο χωριό Λα Χιγέρα και εκτελέστηκαν. Μόνον έξι αντάρτες, που είχαν προλάβει να διαφύγουν, επέζησαν...


Το Μαυσωλείο του Τσε στη Σάντα Κλάρα

Το Μαυσωλείο

30 χρόνια αργότερα, τα οστά του Τσε και έξι συντρόφων του που είχαν δολοφονηθεί βρέθηκαν σε μαζικό τάφο κοντά στον τόπο της εκτέλεσης. Μεταφέρθηκαν με τιμές στη Σάντα Κλάρα της Κούβας, την πόλη όπου είχε σημειωθεί η τελευταία σημαντική νίκη των επαναστατών το 1958, που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο και τους συντρόφους του. Εκεί, δημιουργήθηκε το Μαυσωλείο του Τσε, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν, δίπλα στους πρώτους επτά, τα οστά είκοσι δύο ακόμα ανταρτών που χάθηκαν στην προσπάθεια να μεταφέρουν την επανάσταση στη Βολιβία. Το Μαυσωλείο είναι και σήμερα τόπος μνήμης, σεβασμού και απόδοσης τιμών στον θρυλικό επαναστάτη του 20ού αιώνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL