Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Επιτύμβιες στήλες στο Ξώμπουργκο Τήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτύμβιες στήλες στο Ξώμπουργκο Τήνου

Σημαντικός αριθμός επιτύμβιων στηλών, πρωτότυπων έργων των κλασικών χρόνων, με ανάγλυφη διακόσμηση εξαιρετικής τέχνης σε ορισμένες από αυτές, αποκαλύφθηκε στο Ξώμπουργκο της Τήνου κατά την ανασκαφή που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην ανασκαφή του νεκροταφείου των κλασικών χρόνων, οι επιτύμβιες στήλες βρέθηκαν σε ένα στρώμα καταστροφής του 4ου αι. π.Χ., σπασμένες και πεταμένες, με την κύρια πλευρά τους στο έδαφος. Η σημασία αυτών των γλυπτών είναι μεγάλη, καθώς παρέχουν πληροφορίες για την κατανόηση της κλασικής γλυπτικής της Τήνου. Μία στήλη παρουσιάζει ανάγλυφη παράσταση γυμνού νέου, από την οποία σώζεται μόνο το κάτω τμήμα, και μία άλλη έχει παράσταση γυμνού γενειοφόρου άνδρα που συνοδεύεται από μικρό παιδί που κρατά ένα πουλί. Πρόκειται για έργο εξαίρετου γλύπτη, κατασκευασμένη σε τηνιακό μάρμαρο, που αποκόπτεται εύκολα σε επίπεδες επιφάνειες και ίσως για αυτό το λόγο πρόσωπο του άνδρα βρέθηκε λίγο πιο πέρα από τη στήλη.

Ο χώρος της ανασκαφής του νεκροταφείου, την οποία διευθύνει η ομότιμη καθηγήτρια Νότα Κούρου, βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου του Ξώμπουργκου και αντιπροσωπεύει το κύριο νεκροταφείο των κλασικών χρόνων για τον αρχαίο οικισμό που αναπτυσσόταν στη δυτική και νότια κλιτύ του λόφου. Οι τάφοι που έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα είναι κυρίως κεραμοσκεπείς. Yπάρχουν και κιβωτιόσχημοι, καθώς και δύο σαρκοφάγοι και αρκετοί ενταφιασμοί νηπίων μέσα σε αγγείο. Οι νεκροί ήταν ενταφιασμένοι με λίγα κτερίσματα, συνήθως αγγεία από την Αττική.

Αντίθετα, στο άνω άνδηρο υπήρχε κατά μήκος της ταφικής οδού μια σειρά κτιστών, πολυτελών κατασκευών διαφόρων τύπων για τη στήριξη ταφικών μνημείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL