Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η μεγαλύτερη αρχαία άγκυρα εντοπίστηκε στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μεγαλύτερη αρχαία άγκυρα εντοπίστηκε στο Αιγαίο

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πέτρινος κορμός άγκυρας της αρχαϊκής περιόδου που έχει εντοπιστεί έως σήμερα στο Αιγαίο συγκαταλέγεται στα σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα στη Λέβιθα, μεταξύ Λέρου και Αμοργού. Η ανέλκυση της 400 κιλών άγκυρας από βάθος 45 μέτρων παραπέμπει σε πλοίο κολοσσιαίων για την εποχή του διαστάσεων και χρονολογείται πιθανότατα στον 6οπ. Χ. αιώνα.

Η πρώτη ερευνητική περίοδος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από τις 15 έως και τις 29 Ιουνίου περιλαμβάνει ευρήματα ναυαγίων με αμφορείς από το Αιγαίο, τη Φοινίκη και την Καρχηδόνα, που χρονολογούνται λίγο πριν από τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.

Η έρευνα, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρ Γεωργίου Κουτσουφλάκη, εντόπισε συνολικά πέντε ναυάγια, μεταξύ των οποίων ένα με φορτίο αμφορέων από την Κνίδο, ένα από την Κω, ένα από το Βόρειο Αιγαίο, ένα με φορτίο ροδιακών αμφορέων και ένα με αμφορείς που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική περίοδο.

Η τριετής έρευνα, που εκτείνεται έως και το 2021, έχει ως σκοπό τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση των αρχαίων ναυαγίων στην παράκτια ζώνη του απομονωμένου νησιωτικού συμπλέγματος της Λέβιθας, της Μαυριάς, του Γλάρου και της Κίναρου που γεφυρώνουν το θαλάσσιο πέρασμα από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και το οποίο φαίνεται να έπαιξε καίριο ρόλο στην αρχαία και νεότερη ναυσιπλοΐα.

Κατά τη φετινή περίοδο, η έρευνα περιορίστηκε κυρίως στις νότιες και δυτικές ακτές του νησιού της Λέβιθας, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 57 ομαδικές καταδύσεις και καλύφθηκε ερευνητικά περίπου το 30% των 35 χιλιομέτρων ακτογραμμής του νησιού. Εντοπίστηκαν ίχνη από συνολικά οκτώ ναυάγια, τα οποία χρονολογούνται κυρίως στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Εκτός των ναυαγίων, καταγράφηκε και πλήθος μεμονωμένων ευρημάτων, κυρίως απορρίψεις κεραμικής και άγκυρες, που τεκμηριώνουν μια συνεχή χρήση του θαλάσσιου αυτού δρόμου από την αρχαϊκή έως και την οθωμανική περίοδο.

Καίριας σημασίας για την πετυχημένη έκβαση της έρευνας υπήρξαν η αξιοποίηση πληροφοριών από υποδείξεις ναυαγίων στο αρχείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και η εκτενής συλλογή πληροφοριών από ψαράδες και σπογγαλιείς που γνωρίζουν την περιοχή.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Βρετανική Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και υποστηρίχτηκε υλικοτεχνικά από τους κατοίκους της Πάτμου Αλέξανδρο Σβάρτσενμπεργκ, Μιχάλη Βαγενά, Διονύσιο Κλεούδη, Θεολόγο Γιάνναρο καθώς και την οικογένεια του Δημητρίου Καμπόσου, που κατοικεί μόνιμα στο νησί της Λέβιθας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL