Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Κατερίνα Νοτοπούλου: / Ανιστόρητο το δίλημμα ή αρχαία ή μετρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατερίνα Νοτοπούλου: / Ανιστόρητο το δίλημμα ή αρχαία ή μετρό

Θεσσαλονίκη. «Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι λύση (...) Θυμίζουμε στον κ. Ζέρβα ότι η πόλη αποφάσισε. Το ανιστόρητο και διχαστικό δίλημμα ή αρχαία ή μετρό απαντήθηκε» σχολίασε χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου αναφορικά με την πρόταση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

«Η επαναφορά της λύσης της απόσπασης σημαίνει επιστροφή στο 2014, δημιουργεί πρόσθετες απαιτήσεις αρχαιολογικών εργασιών, καθυστερώντας την παράδοση του σταθμού Βενιζέλου τουλάχιστον κατά τέσσερα χρόνια» τόνισε καλώντας τον κ. Ζέρβα «να λειτουργήσει ως δήμαρχος της πόλης και όχι ως θεματοφύλακας προσωπικών απόψεων».

Η Κ. Νοτοπούλου δεν εξεπλάγη από την επαναφορά της πρότασης για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους (σ.σ.: στο σύνολο ή μέρος τους, όπως προέβλεπε η παλιά σχετική πρόταση;) μετά την ολοκλήρωση του σταθμού. Όπως σημειώνει, «είναι γνωστή άλλωστε από την προηγούμενη θητεία του στον δήμο η εμμονή του στη λύση της απόσπασης των αρχαίων». Ωστόσο, όπως αναφέρει, «η επαναφορά του ζητήματος, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η ανάδοχος εταιρεία εγείρει ποικίλες αξιώσεις, γεννά ερωτήματα».

Ισχυρό τοπόσημο η Βενιζέλου

Τονίζει ότι η κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «αν θέλεις να τελειώσεις ένα έργο, πρέπει και μπορείς να προφυλάξεις και να αναδείξεις τον αρχαιολογικό πλούτο» και πως «η πόλη θα έχει και μετρό, και αρχαία» και ένα «σύγχρονο μετρό, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πόλη κάτω από την πόλη, δημιουργώντας ένα ισχυρό τοπόσημο με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα». Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει στον νέο δήμαρχο ότι «την τελευταία τετραετία το ‘στοιχειωμένο’ έργο του μετρό μπήκε σε ασφαλείς ράγες υλοποίησης, με 1,5 δισ. εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, οι λαμαρίνες έφυγαν, οι σταθμοί και οι υποδομές ολοκληρώνονται, ενώ η εκτίμηση για τη λειτουργία της βασικής γραμμής εντός του 2020 παραμένει, με τη μεταγενέστερη ένταξη στο δίκτυο του σταθμού της Βενιζέλου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα». «Τη στιγμή λοιπόν που η επιλεχθείσα λύση της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τη διατήρηση των αρχαίων in situ έχει αρχίσει να υλοποιείται, είναι προφανές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της λύσης όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τις παραμέτρους του χρόνου και του κόστους, αλλά αντίθετα θα τις επιβάρυνε σημαντικά, εκτροχιάζοντας το χρονοδιάγραμμα του έργου» επισημαίνει.

Προτείνει, τέλος, στον νέο δήμαρχο, «αντί να επιδίδεται σε μια αναμόχλευση προτάσεων που έχουν κριθεί, δημιουργώντας σύγχυση, προβληματισμό και ερωτήματα, ας πιέσει τη φίλα προσκείμενη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να στρέψουν το βλέμμα τους στην πόλη και να ολοκληρώσουν το έργο, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL