Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Nέες τιμές εισιτηρίων για δικαιούχους ελεύθερης και μειωμένης εισόδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Nέες τιμές εισιτηρίων για δικαιούχους ελεύθερης και μειωμένης εισόδου

Νέες τιμές στα εισιτήρια και επανακαθορισμό των κατηγοριών που δικαιούνται ελεύθερη και μειωμένη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ και υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με σκοπό αφενός την αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟΑ και αφετέρου την καθολική πρόσβαση των παιδιών, των νέων και των ομάδων που χρειάζονται κοινωνική στήριξη.

"Η επικαιροποίηση των τιμών εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία από το υπουργείου Πολιτισμού και των κατηγοριών δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου ανταποκρίνεται σε διπλό στόχο, την αύξηση των δημοσίων εσόδων του ΥΠΠΟΑ, άρα και της χρηματοδότησης για δράσεις πολιτισμού, και ταυτοχρόνως την καθολική πρόσβαση για παιδιά, νέους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα επαφής με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά" σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, και συμπληρώνουν ότι "η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων και η εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εγγυάται την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας πολιτικής εισιτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού".

Οι νέες τιμές εισιτηρίων αφορούν χώρους με μεσαία και μικρή επισκεψιμότητα και θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος προσαρμογής στον τουριστικό κλάδο. Εξαίρεση αποτελεί η ελεύθερη είσοδος για τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, η οποία έχει άμεση ισχύ. Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, "οι στοχευμένες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που προέκυψαν από λεπτομερή μελέτη των ιδιαιτεροτήτων τους και λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που δείχνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας των τελευταίων ετών, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του υπουργείου Πολιτισμού κατά 5 εκατ. ευρώ". Για την επικαιροποίηση τιμών και κατηγοριών λήφθηκαν υπόψη πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες τιμές, ελεύθερη είσοδος προβλέπεται για τα παιδιά και τους νέους έως 25 ετών από την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο του Λούβρου), για παιδιά έως 5 ετών από χώρες εκτός Ε.Ε. (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο Ακρόπολης), για τους άνω των 25 ετών που είναι μαθητές σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους άνεργους (όπως ισχύει από το 2016), τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για τους οποίους εγκαινιάστηκε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα εκδίδει το σχετικό δικαιολογητικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 50% και ενός συνοδού τους (αντί για 67% που ίσχυε προηγουμένως), για γονείς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, όπως ήδη ισχύει, τους πρόσφυγες, τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία και τους Έλληνες ολυμπιονίκες.

Μειωμένο εισιτήριο προβλέπεται για παιδιά και νέους ηλικίας 6 έως 25 ετών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους άνω των 65 ετών από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήδη ισχύει.

Για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου, όπως ισχύει από το 2016, οι τιμές είναι μειωμένες για όλους τους επισκέπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL