Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Passion Extreme Light": Ομιλία του νομπελίστα καθηγητή Gerard Mourou
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Passion Extreme Light": Ομιλία του νομπελίστα καθηγητή Gerard Mourou

Τρίτη, 21.5.2019, αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης

Οι ισχυρές δέσμες ακτινοβολίας λέιζερ έδωσαν νέα διάσταση στην εμβάθυνση της γνώσης για τον κόσμο και τη διαμόρφωσή του. Το 1985 ο Gérard Mourou και η φοιτήτριά του Donna Strickland κατάφεραν να δημιουργήσουν παλμούς λέιζερ υψηλής έντασης και υπερβραχείας χρονικής διάρκειας χωρίς να καταστρέψουν το ενεργό υλικό ενίσχυσης. Αρχικά αύξησαν τη διάρκεια του παλμού έτσι ώστε να μειωθεί η ισχύς κορυφής και, αφού ενίσχυσαν τον παλμό, τον συμπίεσαν χρονικά. Με αυτόν τον τρόπο η ένταση του παλμού αυξάνεται δραματικά. Η Ενίσχυση Χρονικά Διευρυμένων Παλμών (Chirped Pulse Amplification - CPA) έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαθλαστικής χειρουργικής.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Gérard Mourou γεννήθηκε στο Αλμπερτβίλ της Γαλλίας. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Pierre-et-Marie-Curie στο Παρίσι, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Για την ερευνητική δραστηριότητα που ανέπτυξε εκεί σε συνεργασία με την Donna Strickland του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2018. Συνέχισε την ερευνητική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και στο École Polytechnique στο Παρίσι.

H ομιλία του βραβευμένου με Νόμπελ Φυσικής 2018 καθηγητή Gerard Mourou θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, και ώρα 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και της ΓΓΕΤ με τη χρηματοδότηση της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής HELLAS-CH (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η επιστήμη βγαίνει στα μπαρ!

Φεστιβάλ Pint of Science, 20-22 Μαΐου 2019

Ένα φεστιβάλ που στοχεύει να προσφέρει ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες σε μορφή προσιτή για το κοινό. Για τον λόγο αυτό έχουν επιλεγεί ως χώροι για το φεστιβάλ κυρίως μπαρ και παμπ. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να προσφέρουν μια πλατφόρμα που να επιτρέπει στους ανθρώπους να συζητούν για την έρευνα με τους ερευνητές με τρόπο απλό και άμεσο, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον ενός μπαρ χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνώση των σχετικών θεμάτων. Το φεστιβάλ διοικείται κυρίως από εθελοντές και ιδρύθηκε από μια κοινότητα μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών ερευνητών το 2012 στο Λονδίνο.

Από τις 20 έως 22 Μαΐου 2019 νέοι και καταξιωμένοι ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία θα δώσουν σύντομες ομιλίες σε κεντρικά μπαρ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Σερίφου και του Βόλου ταυτόχρονα με συναδέλφους τους ερευνητές σε 25 άλλες χώρες και περισσότερες από 400 πόλεις ανά τον κόσμο. Αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη, στον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες!

Θεματικές του Φεστιβάλ:

όμορφο μυαλό - Νευροεπιστήμες, Ψυχολογία και Ψυχιατρική

Από τα άτομα στους γαλαξίες - Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Αστρονομία

Το σώμα μας - Ιατρική, Ανθρώπινη Βιολογία, Υγεία

Πλανήτης Γη - Γεωεπιστήμες, Φυτολογία, Ζωολογία

Tech Me Out - Βιοτεχνολογία, Ρομποτική, Υπολογιστές

Κοινωνία - Νομική, Ιστορία, Πολιτική, Γλώσσες

Creative Reactions - Η τέχνη και η επιστήμη συναντιούνται

Ειδικές εκδηλώσεις- Μείξη διαφορετικών θεμάτων

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω ομιλίες:

21.5.2019, 8-11 μ.μ., MoMix Bar

Μια κανάτα... βλαστοκύτταρα και... «καλά γεράματα»!

Ρεβέκκα Μάτσα, διευθύντρια ερευνών, Τμήμα Νευρολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Τα βλαστοκύτταρα, χιλιάδες λιθαράκια μέσα στον εμβρυϊκό σάκο, οικοδομούν με εξαιρετική οργάνωση και ακρίβεια τον οργανισμό μας κι έτσι δημιουργούν το πιο πολύπλοκο όργανο της φύσης, τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν σήμερα ένα παράθυρο για νέες σαγηνευτικές ανακαλύψεις. Μας δίνουν τη δυνατότητα να διατηρούμε τα βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο, σε επωαστήρες περίπου όπως αυτούς που χρησιμοποιούν οι ζυθοπαραγωγοί για την παραγωγή της μπίρας. Παρακολουθώντας τις ιδιότητές τους κάτω από το μικροσκόπιο και με τη βοήθεια της Μοριακής Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας, οι νευροεπιστήμονες κατανοούμε όλο και περισσότερο πώς οργανώνεται και λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ελπίζουμε να ανακαλύψουμε τα αίτια και τη θεραπεία για ασθένειές του.

21.5.2019, 8-11 μ.μ., Meerkat Cocktail Safari

AI: από τα εργαστήρια στα... ποτήρια μας

Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", συνιδρυτής SciFY, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Τι είναι τελικά αυτή η Τεχνητή Νοημοσύνη; Αυτοεξελίσσεται; Μας απειλεί; Ή είμαστε οι ίδιοι κρυμμένοι πίσω από κάθε της κίνηση, κάθε σημείο που εμφανίζεται, κάθε έκφανση και συμπεριφορά της; Θα προσπαθήσουμε, όσο είμαστε νηφάλιοι, να καταλάβουμε πού τελικά μπαίνει η διαχωριστική η γραμμή μεταξύ της μόδας και της αλήθειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Και ύστερα θα κληθούμε να εκπαιδεύσουμε επιτόπου ένα AI... - με ή χωρίς αλκοόλ!

Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα: https://pintofsciencegr.wixsite.com/2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL