Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η Βραδιά του Ερευνητή 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βραδιά του Ερευνητή 2018

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου ερευνητές από όλη την Ελλάδα βγήκαν από τους χώρους έρευνας και παρουσίασαν την δουλειά τους στο κοινό.

Η “Βραδιά του Ερευνητή” είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το 2005 και έχει ως στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και τους ερευνητές. Για 13 χρόνια, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και προσφέρουν μία μοναδική ματιά στον κόσμο της έρευνας σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά για αυτή την χρονιά η βραδιά μεταφέρθηκε για τις 5 Οκτωβρίου, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, απόφαση που επέτρεψε σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μία υπέροχη βραδιά στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Με κεντρικό σύνθημα "Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί!" η βραδιά του ερευνητή έλαβε χώρα σε εννέα πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν πειράματα, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις, συνομίλησαν με τους ίδιους τους ερευνητές, ενημερώθηκαν για τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Παρουσίαση της έρευνας

Γύρω από τα κτίρια των Ερευνητικών Ινστιτούτων του Δημόκριτου είχαν στηθεί περίπτερα όπου ερευνητικοί φορείς παρουσίαζαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” και φυσικά του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ενημερωτικές δράσεις προσέφεραν επίσης η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Από την βραδιά δεν έλειψαν όμως και οι μαθητές καθώς πολλά σχολεία συμμετείχαν στην έκθεση παρουσιάζοντας πειράματα και project τους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μικρούς και μεγάλους

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς υλοποιήθηκε πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούσαν πολλά επιστημονικά αντικείμενα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε δύο από αυτά με στόχο να μεταφέρουμε μία μικρή εικόνα από τη βραδιά.

Στην αίθουσα “Αιγαίο”, του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παρουσίασε για μικρούς και μεγάλους το πρόγραμμα “Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή - CLAIM”. Στην εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα πλαστικά στους ωκεανούς. Κάθε επισκέπτης είχε στη διάθεσή του ένα μικρό δοχείο με άμμο. Χρησιμοποιώντας μία λαβίδα είχε ως στόχο να εντοπίσει και να διαχωρίσει τα κομμάτια πλαστικού που βρίσκονταν ανακατεμένα με την άμμο. Στη συνέχεια, προσομοιάζοντας την ερευνητική διαδικασία, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν, με την βοήθεια των ερευνητών, τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των πλαστικών που βρέθηκαν στο εξεταζόμενο δείγμα. Στη συνέχεια μελετούσαν τα πλαστικά μέσα από ένα στερεοσκόπιο. Τέλος, σύγκριναν τα αποτελέσματά τους με τους υπόλοιπους “ερευνητές”. Η διαδικασία άρεσε πολύ σε όλους τους συμμετέχοντες και γέννησε πολλές ερωτήσεις. Οι ερευνήτριες που παρουσίαζαν το πρόγραμμα μας ενημέρωσαν για την ύπαρξη των πλαστικών στη θάλασσα, τα είδη τους καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται ένα πλαστικό αντικείμενο για να αποσυντεθεί. Φτάνει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μία πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 χρόνια για να αποσυντεθεί, ένα πλαστικό καλαμάκι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 200 χρόνια, ενώ πρωταθλητές ανθεκτικότητας αποδεικνύονται τα πλαστικά καπάκια που μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 1.000 χρόνια! Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη σχετική έρευνα μπορούν να αναζητήσουν την ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος CLAIM (Cleaning Litter for developing and Applying Innovative Methods in European seas) στη διεύθυνση http://www.claim-h2020project.eu/

Στο φουαγιέ του κεντρικού κτιρίου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο διαδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι “Δημόκριτε ήσουν πολύ μεγάλο άτομο!”. Μικροί και μεγάλοι σχημάτισαν ομάδες και διαγωνίστηκαν στις γνώσεις τους για τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Δημόκριτο, στον οποίο οφείλει το ΕΚΕΦΕ το όνομά του. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στη ζωή και το έργο του Δημόκριτου και αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές του. Μεταξύ άλλων, μάθαμε γιατί έλεγαν τον Δημόκριτο “Γελασίνο” αλλά και πώς αντέδρασαν οι Αβδηρείς στην υποψία ότι ήταν βαριά άρρωστος. Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μετέφερε τη δράση “Δημόκριτε ήσουν πολύ μεγάλο άτομο!” και στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο pre-event της βραδιάς του Ερευνητή, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που προσφέρονται δωρεάν στα σχολεία και απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν σχετικά στην ιστοσελίδα http://schoolvisits. demokritos.gr

Stand up Science, χορός και μουσική

H βραδιά του ερευνητή έκλεισε με Τέχνη, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που θέλουν έρευνα και τέχνη να ακολουθούν δρόμους χωριστούς! Οι Science Reactors παρουσίασαν τη χιουμοριστική πλευρά της επιστήμης με Stand up Science, ενώ από νωρίς είχε στηθεί ειδική εξέδρα που φιλοξένησε χορογραφίες, performances και μουσική! Οι επισκέπτες έλαβαν μέρος στη γιορτή και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους ερευνητές σε έναν διαφορετικό ρόλο.

Μετά από τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ερευνητές και κοινό ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά!

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL