Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε τροχιά πάνω από τη γη ο μετεωρολογικός δορυφόρος «Αίολος» (Video)

Ο «Αίολος», ο νέος δορυφόρος που στέλνει σε τροχιά διάστημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), αναμένεται να συμβάλει στην καταγραφή των ανέμων σε όλη τη Γη, με πρωτοποριακό τρόπο.

Από τον «Αίολο» οι επιστήμονες περιμένουν να αλλάξει τους όρους στην πρόγνωση του καιρού. Το στοίχημα για τους επιστήμονες είναι αν με την λεπτομερή και ακριβέστερη από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο παρατήρηση και καταγραφή των ανέμων θα γίνει η εφικτή η πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα θα είναι εφικτό σε σύντομα χρόνο να απαντώνται ερωτήματα όπως «πώς επηρεάζουν οι άνεμοι στις τροπικές ζώνες του Ειρηνικού Ωκεανού τον καιρό στην Ευρώπη;» ή «πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο και πώς θα επηρεάσει τις σοδειές, θα προκαλέσει φωτιές ή ξαφνικές νεροποντές»

Η επιστημονική αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος προσδοκά «αισθητή πρόοδο στα μοντέλα αιολοικού δυναμικού» και κατά συνέπεια «βελτίωση της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης».

Οι δορυφόροι που έως σήμερα παρέχουν μεγάλο όγκο δεδομένων για τους ανέμους δεν καταφέρνουν να καλύψουν με πυκνότητα των ωκεανούς. Ο Αίολος πρόκειται να καταγράψει για πρώτη φορά την ταχύτητα του αέρα γύρω από τη Γη από ύψος 30 χλμ μέχρι το έδαφος άλλα και πάνω από πυκνά σύννεφα.

«Εάν είχαμε περισσότερους δορυφόρους τέτοιου είδους που να μπορούν να κοιτούν προς διάφορες κατευθύνσεις, θα είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο πεδίο των μετεωρολογικών προγνώσεων», επισημαίνει η Άνε Γκρέτε Στράουμε από το Τεχνολογικό Κέντρο της ESA στο Νόρντβικ της Ολλανδίας.

Όπως εξηγεί, πιθανότατα εντός του χρόνου από την εκτόξευση του Αιόλου στο διάστημα, οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία που θα συλλέξει και θα μπορούν έτσι να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο της πρόγνωσης του καιρού. Οι ειδικοί του κλάδου προσδοκούν ότι ειδικά οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις, σε βάθος πέντε με επτά ημερών, θα γίνουν αισθητά ακριβέστερες με τη βοήθεια των στοιχείων που θα συλλέξει ο Αίολος.

Ο Αλεξάντερ Κρες, μετεωρολόγος της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένει επίσης σημαντική ποιοτική βελτίωση των καιρικών προγνώσεων. Ο ίδιος αναφέρει ένα πρακτικό παράδειγμα: Μια διαταραχή της ατμόσφαιρας πάνω από τον Ειρηνικό, κάτω από τον Αεροχείμαρρο (Jet Stream), ερμηνεύθηκε λανθασμένα λόγω ελλιπών δεδομένων. Αυτή η διαταραχή, που δεν είχε εντοπιστεί, πέρασε πάνω από τον Ειρηνικό, την Αμερική και τον Ατλαντικό και ενισχύθηκε στην Ευρώπη. Η συνέπεια της λανθασμένης εκτίμησης ήταν ότι η θύελλα είχε υποτιμηθεί πλήρως «Δεν μπορούσαμε να την προβλέψουμε σωστά», τονίζει ο Αλεξάντερ Κρες.

Η προετοιμασία της αποστολής

Η προετοιμασία της τεχνολογικά άκρως περίπλοκης αποστολής της ESA διήρκεσε 15 χρόνια, με το κόστος του δορυφόρου να ξεπερνά τα 300 εκατομ. ευρώ. Ο Αίολος, ο θεός των ανέμων, θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη, την οποία θα παρακολουθεί από ύψος 320 χλμ. Τα μέλη της αποστολής της ESA εκτιμούν ότι μετά την κατανάλωση των καυσίμων του σε τέσσερα περίπου χρόνια από σήμερα, ο Αίολος θα καταστραφεί εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα της Γης.

πηγή ESA / Euronews

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

"Τα λεφτά στους πλούσιους"

Είναι βασικό κόλπο του νεοφιλελευθερισμού να κρύβει τις πραγματικές του στοχεύσεις πίσω από θετικά διατυπωμένες φράσεις. Ιστορικά το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων ονομάστηκε από τα ορφανά της Θάτσερ...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο