Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συσκευή ανιχνεύει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η συσκευή με την ονομασία IDx-DR παράγεται από την εταιρεία EDx LLC και σύμφωνα με τους ερευνητές καθιστά περιττή την παρουσία γιατρού για να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της εξέτασης των ματιών. Δυνατότητα χρήσης από παθολόγους και γενικούς ιατρούς

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ιατρική συσκευή η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει αυτόματα τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά.

Η συσκευή με την ονομασία IDx-DR παράγεται από την εταιρεία EDx LLC με έδρα την Αϊόβα. Είναι η πρώτη φορά που η FDA εγκρίνει συσκευή, η οποία καθιστά περιττή την παρουσία γιατρού για να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της εξέτασης των ματιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές. η εν λόγω συσκευή θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η IDx-DR και από άλλους γιατρούς, πέρα από τους οφθαλμίατρους, όπως οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Στη συγκεκριμένη πάθηση τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού και στη συνέχεια σε απώλεια της όρασης.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής αναλύει τις εικόνες του ματιού και κάνει διάγνωση αν ο ασθενής δεν έχει κάτι περισσότερο από ελαφριά αμφιβληστροειδοπάθεια, οπότε πρέπει απλώς να επανεξετασθεί σε ένα χρόνο, ή αν έχει κάποια σοβαρότερη πάθηση, οπότε πρέπει άμεσα να παραπεμφθεί για θεραπεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Το "αφήγημα"

Σε κάθε περιστατικό ακροδεξιάς βίας σκάνε μύτη οι “ισαποστάκηδες”. "Πώς τολμάει και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις μίσους;" αναρωτιούνται. Αυτοί δεν δίχασαν την κοινωνία στις πλατείες των...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο