Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής και ανοιχτών τεχνολογιών

Φωτογραφία αρχείου-ΑΜΠΕ

Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία έργων με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού, και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Απευθύνεται σε ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ

Τον «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών» διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), η Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) στην εκπαίδευση, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η χρήση των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση έχει οφέλη για μαθητές, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή καινοτομίας τόσο στα μέσα διδασκαλίας (ανοιχτό λογισμικό και υλικό, ανοιχτές τεχνολογίες ρομποτικής, μηχανικής, ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο κ.λπ.), όσο και στην διδακτική διαδικασία.

Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία έργων με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software και Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Μπορεί να περιλαμβάνει έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται, εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού

Η πρώτη θα είναι η σχεδίαση. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κατασκευή, αλλά ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της ιδέας σε λογαριασμό της ομάδας στο github (σχετική ενημέρωση υπάρχει στο). Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι τις 13 Μαΐου 2018.

Έως το τέλος Μαΐου, θα επιλεχθούν από την οργανωτική-επιστημονική επιτροπή τουλάχιστον οι 100 καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια - ΕΠΑΛ), στις οποίες θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός από χορηγίες (μπορεί να είναι Arduino Uno- Raspberry Pi 3 Type B, beagleboard, Dwenguino, Thymio και όποια άλλη ανοιχτή τεχνολογία είναι αποδεκτή ως ισοδύναμη).

Η δεύτερη φάση θα είναι η υλοποίηση, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 9 Δεκεμβρίου 2018. Οι ομάδες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους και να τεκμηριώσουν πώς υλοποίησαν το έργο τους. Η παρουσίαση των βημάτων κατασκευής, η αναλυτική παρουσίαση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και ο κώδικας προγραμματισμού θα πρέπει να «ανέβουν» σε αποθετήριο στο github και θα καταχωρηθούν στο, μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει το έργο.

Στην τρίτη φάση θα γίνει αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων έργων. Η επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τα καλύτερα τουλάχιστον τρία έργα από κάθε κατηγορία σχολείου (Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), τα οποία θα παρουσιαστούν στην τελετή λήξης του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Όλοι στο Παλαί ντε Σπορ

Η σημερινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο, που έχει σταλεί από καιρό με μια πλειάδα συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι οι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο