Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας για τις καινοτόμες εταιρείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας για τις καινοτόμες εταιρείες

Λίγο πριν κλείσει το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για να εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν να επενδύσουν στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα οι ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδίως οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι τεχνολογίες 5G και το Διαδίκτυο των πραγμάτων είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν.

Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν θα διευκολύνουν την αποτελεσματική δράση κατά της προσβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και τις διασυνοριακές ένδικες διαδικασίες. Θα βοηθήσουν έτσι στην αντιμετώπιση του γεγονότος ότι το 5% των εμπορευμάτων (αξίας 85 δισ. ευρώ) που εισάγονται στην Ε.Ε. είναι προϊόντα παραποίησης ή πειρατείας. Τέλος, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση αδειών χρήσης με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, έτσι ώστε να επιβραβεύονται οι καινοτόμες επιχειρήσεις χωρίς να εμποδίζονται άλλες εταιρείες να αξιοποιούν τις τεχνολογίες τους για να παράγουν νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν με τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, του 2015, έναν οδικό χάρτη για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενιαίας αγοράς και για να καταστεί η ενιαία αγορά το εφαλτήριο που θα φέρει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Υλοποιώντας τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει προτάσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, Οδηγίες για τη συνεργατική οικονομία, βήματα εκσυγχρονισμού της πολιτικής της Ε.Ε. για την τυποποίηση, μια πρωτοβουλία για τις νεοφυείς και τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, μέτρα για μια νέα ώθηση στον κλάδο των υπηρεσιών και βήματα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης και της πρακτικής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.

Τα μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που εγκρίθηκαν συνοψίζονται σε δύο μεγάλους άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά την ενίσχυση της ικανότητας καταπολέμησης της παραποίησης και της πειρατείας: Η Επιτροπή επιδιώκει να στερήσει από όσους παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμπορική κλίμακα τις ροές εσόδων που καθιστούν επικερδείς τις εγκληματικές δραστηριότητές τους - αυτή η προσέγγιση αποκαλείται «παρακολούθηση των διαδρομών του χρήματος» και εστιάζει στα «μεγάλα ψάρια» αντί για μεμονωμένα άτομα. Διασφαλίζει ότι οι δράσεις επιβολής της νομοθεσίας είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της σημερινής ψηφιακής εποχής. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Επιτροπή επιδιώκει:

1. Να εξασφαλίσει εξίσου υψηλό επίπεδο νομικής προστασίας και προβλέψιμο νομικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Νέες κατευθύνσεις διευκρινίζουν τον τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας για την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IPRED) του 2004. Η Οδηγία έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κατάχρησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς διαφορετικές ερμηνείες ορισμένων από τις διατάξεις της μεταξύ των κρατών-μελών. Το υλικό (διαθέσιμο στα αγγλικά στη διεύθυνση https://goo.gl/dvGkzQ) διευκρινίζει τα προβλήματα ερμηνείας, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να διευκολυνθεί αμέσως η επιβολή μέτρων αστικού δικαίου σε ολόκληρη την Ε.Ε. χωρίς να χρειαστεί θέσπιση νέας νομοθεσίας. Εξάλλου, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους μέσω της ενίσχυσης της κατάρτισης του δικαστικού σώματος, της συστηματικής δημοσίευσης των αποφάσεων σε υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και μέσω της ενθάρρυνσης της χρήσης εναλλακτικών εργαλείων επίλυσης των διαφορών.

2. Να υποστηρίξει τον κλάδο στην αντιμετώπιση των προσβολών των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Αξιοποιώντας τις θετικές εμπειρίες από το μνημόνιο συμφωνίας για την πώληση προϊόντων παραποίησης μέσω του Διαδικτύου, η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες του κλάδου για την αντιμετώπιση των προσβολών των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών συμφωνιών σχετικά με τις διαφημίσεις σε δικτυακούς τόπους, τις υπηρεσίες πληρωμής και τις μεταφορές. Τέτοιες συμφωνίες μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη δίωξη των υποθέσεων παραποίησης και πειρατείας σε σύγκριση με τις δικαστικές προσφυγές. Οι δράσεις αυτές συμπληρώνουν τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράνομο περιεχόμενο.

3. Να περιορίσει τον όγκο των προϊόντων παραποίησης που φτάνουν στην αγορά της Ε.Ε. Η Επιτροπή σκοπεύει να ενισχύσει τα προγράμματα συνεργασίας με τρίτες χώρες (Κίνα, νοτιοανατολική Ασία, κεντρική Αμερική) και να δημιουργήσει κατάλογο επιτήρησης των αγορών για τις οποίες υπάρχουν αναφορές συμμετοχής ή διευκόλυνσης των προσβολών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε σημαντικό βαθμό. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών της Ε.Ε., κατά κύριο λόγο μέσω αξιολόγησης της εφαρμογής του σχεδίου δράσης των τελωνείων της Ε.Ε. κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για την περίοδο 2013-2017 και μέσω παροχής πιο στοχευμένης βοήθειας στις εθνικές τελωνειακές αρχές.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη δημιουργία ενός δίκαιου και ισόρροπου συστήματος τυποποιημένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: Πολλές βασικές τεχνολογίες που αποτελούν μέρος των παγκόσμιων προτύπων στους αντίστοιχους κλάδους (π.χ. WiFi ή 4G) προστατεύονται με τυποποιημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (SEP). Η Επιτροπή προσφέρει πλέον καθοδήγηση και συστάσεις για ένα ισόρροπο και αποδοτικό σύστημα SEP, συμφιλιώνοντας δύο στόχους: από τη μία οι παραγωγοί προϊόντων θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες βάσει διαφανών και προβλέψιμων κανόνων παραχώρησης αδειών χρήσης και από την άλλη οι κάτοχοι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα ανταμείβονται για τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την τεχνολογία και σε δραστηριότητες τυποποίησης έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να προσφέρουν τις καλύτερες τεχνολογίες τους για συμπερίληψη στα πρότυπα.

Το κομμάτι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του Διαδικτύου των πραγμάτων. Τα πρότυπα ICT είναι αυτά που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών και αποτελούν τον θεμέλιο λίθο μιας αποτελεσματικής κοινής ψηφιακής αγοράς. Εγγυώνται ότι οι τεχνολογίες θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα και με αξιοπιστία μεταξύ τους, παρέχουν οικονομία κλίμακας, ευνοούν την έρευνα και την καινοτομία και κρατούν ανοιχτές της αγορές.

Για το πρότυπο 5G και το Διαδίκτυο των πραγμάτων παρέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την ανάπτυξή τους και την αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προωθούν τη διασύνδεση.

Η βελτίωση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας αναμένεται να προσφέρει στην Ε.Ε., και άρα και στις πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις της, προβάδισμα στον παγκόσμιο τεχνολογικό αγώνα για καινοτομία και στην πλήρη υλοποίηση των δυνατοτήτων των δικτύων 5G και του Διαδικτύου των πραγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL