Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Επιστήμη και κινηματογράφος «παντρεύονται» στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστήμη και κινηματογράφος «παντρεύονται» στην Αθήνα

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (International Science Film Festival of Athens-ISFFA) που διοργανώνει το Caid Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης ανοίγει φέτος τις πόρτες του (δωρεάν για το κοινό) στις 30 Νοεμβρίου. Μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε καινούργιες παραγωγές που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48).

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το 2006, αποτελεί τον μοναδικό αντίστοιχο θεσμό στη χώρα και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων διοργανώσεων στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Στόχος του είναι, με όχημα τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, οι θεατές να γνωρίσουν τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης, σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η Ιατρική, η Βιολογία, η Ψυχολογία, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία και η Αστρονομία, να διερωτηθούν πάνω σε θέματα ηθικής δεοντολογίας και των προβληματισμών της σύγχρονης επιστήμης και να αντιληφθούν τον κοινό τόπο της με την επιστημονική φαντασία. Ομιλίες, εκθέσεις και δραστηριότητες συμβάλλουν περαιτέρω στη δόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ειδικών και μη.

Ήδη από τα χρόνια αρχαία χρόνια έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης της επιστήμης με την επιστημονική φαντασία μέσα από λαμπρά επιτεύγματα επιστημόνων και μυθικών προσώπων της εποχής εκείνης. Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνα ή αλλιώς πύλη του Αιόλου, το μυθικό ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας Τάλως, ο καταπληκτικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα μυθικά φτερά του Δαίδαλου και του Ίκαρου, οι παρατηρήσεις του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου περί της σφαιρικότητας της Γης και της περιστροφής της γύρω από τον ήλιο, οι πολεμικές μηχανές του Αρχιμήδη, οι αρχαίες ελληνικές τηλεπικοινωνίες και η πρώτη ιπτάμενη μηχανή, το περίφημο αεριοπροωθούμενο περιστέρι ή αλλιώς πετομηχανή του συμπαντικού αστρονόμου και μαθηματικού Αρχύτα είναι μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα που δίνουν τα φώτα τους μέχρι και σήμερα σε ποικίλα πεδία της επιστήμης.

Κάποια από τα θέματα που αναφέρονται στις ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και πώς η μουσική διαθέτει μεγάλη δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές των πασχόντων. Το πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τον θυμό των εφήβων μέσω της ορμονικής διαμόρφωσης στην οποία υποβάλλονται. Εάν το λίπος είναι καλό ή κακό για την υγεία μας. Πώς μας εξαπατά η μνήμη μας καθημερινά. Ποια είναι η καταγωγή της ζωής και της σύστασης του Σύμπαντος. Πώς έγινε δυνατόν να νικηθεί ο Χίτλερ.

Η προβολή επιλεγμένων ταινιών δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της Αθήνας και ευρύτερα της Ελλάδας, με την προβολή των βραβευμένων του ταινιών και σε πόλεις της περιφέρειας, να γνωρίσουν ένα σημαντικό κινηματογραφικό είδος, πρόδρομο του αφηγηματικού κινηματογράφου και σε συνεχή αλληλεπίδραση με αυτόν τόσο τεχνολογικά όσο και δραματουργικά. Δυστυχώς, τέτοιου είδους ταινίες δεν διανέμονται στις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας με θέμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» έλαβε 85 επίσημες συμμετοχές για το διαγωνιστικό του τμήμα από δεκατέσσερις χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γουατεμάλα, Χιλή, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς) και 41 διαφορετικές εταιρείες παραγωγής. Φέτος, όπως και πέρσι, από τις συνολικές συμμετοχές, για την προβολή τους στο διαγωνιστικό τμήμα επελέγησαν από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή 28 ταινίες.

Η πολιτική του Φεστιβάλ είναι η προβολή των βραβευμένων ταινιών και σε άλλες πόλεις της χώρας, σε συνεργασία με φεστιβάλ και τοπικούς φορείς, όπως και η προβολή ταινιών του αρχείου που διαθέτει σε σχολεία και πανεπιστήμια στην Αττική και την περιφέρεια. Το Φεστιβάλ προβλέπει τη διοργάνωση ειδικών πρωινών μαθητικών προβολών, με δυνατότητα οργανωμένης προσέλευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από τους δήμους της Αττικής.

Πριν κλείσουμε, να τονίσουμε ότι πέρσι το βραβείο κοινού δόθηκε στον «Νεύτωνα» του Πάνου Ανέστη σε σενάριο του ιδίου, του Δημήτρη Πετάκου και της Λήδας Αρνέλλου (εκ των γεννητόρων του «Πρίσματος»). Δυστυχώς, φέτος δεν υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές, αλλά η είσοδος για το κοινό εξακολουθεί να είναι ελεύθερη. Το «Πρίσμα» θα είναι εκεί και θα σας περιμένει καθημερινά, από τις 6 το απόγευμα, για ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης. Και του κινηματογράφου.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου, στις 9.30 μ.μ.

Οι φετινές συμμετοχές

Στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Τμήματος του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας και των παράλληλων εκδηλώσεων με θέμα «Νευροεπιστήμες και Βιολογία» θα προβληθούν 28 επιστημονικές ταινίες από όλο τον κόσμο με διαφορετικές θεματικές κάθε μέρα (Άγρια Ζωή, Περιβάλλον, Νευροεπιστήμες, Βιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία, Αστρονομία). Επίσης, θα προβληθούν ακόμα δέκα επιστημονικές ταινίες, ειδικά για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το αφιέρωμα «Νευροεπιστήμες και Βιολογία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικά οι ταινίες

1. Τα μεγαλύτερα ταλέντα της φύσης - Έξυπνος και εξυπνότερος

2. Το μυστικό της κυψέλης

3. Τα μεγαλύτερα ταλέντα της φύσης - Η τέχνη της αποπλάνησης

4. Ιστορίες ενός μεσογειακού δάσους - Ο θωρακισμένος πολεμιστής

5. Τα Κανάρια Νησιά - Ο κόσμος των βουνών της φωτιάς

6. Tara - Η Οδύσσεια των κοραλλιών

7. Μολυσμένο νερό

8. Δημήτρης - Το παιδί που ήθελε να περπατήσει με κάθε κόστος

9. Επέμβαση στη μήτρα

10. Παίζει το βιολί ενώ υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο

11. Το λίπος είναι κακό για την υγεία μας ή μήπως όχι;

12. Ορμόνες και θυμός - Η επιστήμη της εφηβείας

13. Τα μικρόβια που μας κυβερνούν

14. Γιγαντιαίος ιός

15. Δύσκολη μνήμη

16. Η μελωδία του Αλτσχάιμερ

17. Σβήνω

18. Έντομα - Οι υπερήρωες της φύσης

19. Κινέζικα αμαξίδια

20. Ολοκαύτωμα - Σήραγγες διαφυγής

21. Βομβαρδίζοντας το υπερόπλο του Χίτλερ

22. Ο τάφος του Τζινγκς Χαν - Το μυστικό αποκαλύπτεται

23. Μυστήριο κάτω από τον πάγο

24. Η μεγάλη Οδύσσεια του ανθρώπου

25. Ορίζοντας - Περίεργα σήματα από το Διάστημα

26. Η ζωή πίσω από τα αστέρια

27. Η καταπληκτική περιπέτεια της Ροζέτας και του Φιλίπ

28. Η ζωή του σύμπαντος - Δημιουργία

Ο Αλεσάντρο Γκριφίνι, προέδρος της IAMS (International Association for Media in Science), θα τιμήσει το Φεστιβάλ με την ομιλία του με θέμα «H καταγωγή του επιστημονικού κινηματογράφου στις Νευροεπιστήμες». O Αλ. Γκριφίνι έχει πτυχίο στη Βιομηχανική Χημεία και από το 1962 μέχρι το 1978 εργάστηκε στο Eratom's Nuclear Plants στην Ίσπρα της Ιταλίας, στο Transuranium Institute στην Καρλσρούη της Γερμάνιας και στο μοναδικό Plutonium Plant στην Ιταλία, που βρίσκεται κοντά στη Ρώμη. Από το 1978 μέχρι και σήμερα, έχει δουλέψει στις επικοινωνίες χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μετάδοσης, αναλογικά και ψηφιακά. Διετέλεσε διευθυντής του The Audiovisual and Exhibition Service του ΕΝΕΑ (The Italian National Agency for New Technology, Energy and Environnement), ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του IAMS (International Association for Media In Science) με έδρα τη Μαδρίτη. Είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του International Scientific Film Festivals και καθηγητής Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL