Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τουρνουά online παιχνιδιών για τυφλά και βλέποντα παιδιά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρνουά online παιχνιδιών για τυφλά και βλέποντα παιδιά!

“Κυρία, φόρεσα την ωραία μου φούστα γιατί θα παίξω με καινούργιους φίλους!” λέει η μικρή Μαρία και τα μάτια της λάμπουν από χαρά. Είναι έτοιμη να παίξει σε ένα τουρνουά παιχνιδιών που, όπως και να το δεις, είναι… πολύ διαφορετικό. Πρώτα απ’ όλα, τα παιχνίδια: είναι ηλεκτρονικά, παίζονται σε υπολογιστή, αλλά τα έχουν δημιουργήσει παιδιά με τυφλότητα! Δεύτερον, τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στο τουρνουά: άλλα είναι τυφλά και άλλα βλέποντα. Και, τέλος, οι διοργανωτές: το τουρνουά ηλεκτρονικών παιχνιδιών το διοργανώνουν σχολεία… Ας πάρουμε όπως τα πράγματα από την αρχή.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργημένα από παιδιά με τυφλότητα!

H μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY - Επιστήμη Για Σένα (www.scify.org) εδώ και τρία χρόνια δημιουργεί δωρεάν εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά αλλά και βλέποντα παιδιά (inclusive games). Η SciFY αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη. Τα παιχνίδια (www.gamesfortheblind.org) αξιοποιούνται από παιδιά αλλά και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα downloads έχουν ξεπεράσει τις 11.000 και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται!

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της πλατφόρμας Memor-i studio, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει εύκολα παιχνίδια μνήμης.

“Η ανταπόκριση ήταν ανέλπιστη” λέει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing and Impact Manager της SciFY. “Μέσα σε λίγους μήνες, η πλατφόρμα έχει γεμίσει νέα παιχνίδια. Το εκπληκτικό είναι ότι τα παιδιά του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας είναι οι πιο δραστήριοι δημιουργοί: έχουν αναπτύξει πάνω από δέκα ηλεκτρονικά παιχνίδια που τους βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες και φυσικά να μάθουν διασκεδάζοντας!”.

Τώρα και παιχνίδι online: “Εστιαζόμαστε στο παιχνίδι, όχι στην αναπηρία”

Αυτή τη φορά η SciFY, με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (http://www.latsis-foundation.org/), πήγε πολλά βήματα πιο πέρα: Έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να παίζουν εναντίον του υπολογιστή αλλά και εναντίον άλλων παικτών online.

“Από τη στιγμή που η απώλεια ή η μειωμένη όραση δεν αποτελούν πια εμπόδιο για το παιχνίδι, τα παιδιά παίζουν με άλλους παίκτες, χωρίς να ξέρουν (ούτε και να τους νοιάζει) αν ο αντίπαλος είναι τυφλός ή βλέπων!” εξηγεί ο Β. Γιαννακόπουλος. “Ήδη το πρώτο πιλοτικό τουρνουά μεταξύ βλεπόντων και τυφλών παιδιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές”.

Tην Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, το Memor-i Online δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες, όπου τα παιδιά του Σχολείου της Καλλιθέας έπαιξαν με παιδιά του 3ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα σε μια ατμόσφαιρα που ξεχείλιζε από ενθουσιασμό.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος Νοεμβρίου, όποιο νέο παιχνίδι δημιουργείται στο Memor-i studio θα μπορεί να παίζεται και εναντίον του υπολογιστή αλλά και online.

Η ματιά των παιδαγωγών

“Τα ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας” λέει η Ελισάβετ Μουτζουρογεώργου, καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΚΕΑΤ. “Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον υπολογιστή και μαθαίνουν μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού και δημιουργίας”.

“Νομίζω πως το κέρδος από το τουρνουά ήταν ότι μέσα από το παιχνίδι γίναμε όλοι το ίδιο. Δύο κόσμοι διαφορετικοί που έγιναν ένας: παιδιά που απλά παίζουν” λέει η Μαρία Βολάκη, διευθύντρια του 3ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα. “Ήταν υπέροχο αυτό που ζήσαμε και ευχαριστούμε γι' αυτό!”

Επόμενα βήματα

Η SciFY ήδη είναι σε στενή επαφή με ειδικούς παιδαγωγούς και τα παιδιά και σχεδιάζει τα επόμενα παιχνίδια και βήματα. Παράλληλα, μελετά τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του inclusive online gaming, συμμετέχει σε ημερίδες και εκπαιδευτικά events και μοιράζεται ελεύθερα τη γνώση που αποκόμισε από το ώς τώρα δημιουργικό ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται...

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το έργο Memor-i Online εδώ: (http://go.scify.gr/memori) ή να δοκιμάσετε τα δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά της SciFY εδώ: (www.gamesfortheblind.org)

Τέλος, μπορείτε να παίξετε 20+ εκπαιδευτικές παραλλαγές του παιχνιδιού Memor-i ή να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας εκπαιδευτικό παιχνίδι και να το μοιραστείτε ελεύθερα με ένα κλικ στο http://memoristudio.scify.org/

Περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλης Γιαννακόπουλος, [email protected], +30 211 400 4192, +30 697 205 8648

Βασίλης Σαλαπάτας, [email protected], +30 211 0149973, +30 697 491 3877

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL