Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Έρευνα στην Ελλάδα / Your Data Stories: Μια πλατφόρμα για την αξιοποίηση σύνθετων οικονομικών δεδομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα στην Ελλάδα / Your Data Stories: Μια πλατφόρμα για την αξιοποίηση σύνθετων οικονομικών δεδομένων

Το έργο YourDataStories (YDS) (http://yourdatastories.eu/) αφορά τη δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία καθιστά δυνατή την αξιοποίηση σύνθετων οικονομικών δεδομένων τόσο από τους επαγγελματίες (π.χ., δημοσιογράφους) και τις δημόσιες αρχές όσο και από τους πολίτες. Προτεραιότητα δίνεται στα ανοιχτά δεδομένα που αφορούν την πορεία του δημόσιου χρήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μοχλός διαφάνειας και καινοτομίας. Ωστόσο, η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί με τρόπο που μπορεί να αξιοποιήσει διαφορετικούς τύπους δεδομένων και δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά δεδομένα, έχοντας σαν στόχο τη συγκέντρωση, διασύνδεση και αξιοποίηση μέσω εφαρμογών περισσότερων τύπων δεδομένων, ενισχύοντας περαιτέρω τη χρήση και τη βιωσιμότητα της πλατφόρμας. Οι Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος και Δρ. Γεώργιος Πετάσης, ερευνητές στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», μιλάνε στο Πρίσμα και στη Λήδα Αρνέλλου για το έργο.

Ποια μπορεί να είναι η χρήση του YourDataStories ειδικά για δημοσιογράφους;

Ένας δημοσιογράφος μπορεί να αναζητήσει οικονομικά στοιχεία με μεγάλη ευκολία ανάμεσα από έναν τεράστιο όγκο αδόμητων ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων. Για τα αρχικά ευρήματά του, διαθέτουμε έναν online καμβά έτσι ώστε να συνθέσει τα δεδομένα που βρήκε και τα διαγράμματα που δημιούργησε και να συντάξει τη δική του ιστορία δεδομένων (data story). Η πλατφόρμα του YourDataStories προσπαθεί να ενισχύσει την κατανόηση του χρήστη προς τα εκάστοτε δεδομένα που καλείται να αναλύσει, παρουσιάζοντας τις διάφορες όψεις και διαστάσεις των δεδομένων σε συνοπτική, συγκεντρωτική μορφή, την οποία ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει για να αποκτήσει μια γενική εικόνα του τι περιέχουν τα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα οι όψεις και διαστάσεις αποτελούν διαδραστικά φίλτρα, τα οποία ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει ώστε να εμβαθύνει στις πτυχές που τον/την ενδιαφέρουν. Ταυτόχρονα, κάθε αντικείμενο αποτελεί κόμβο του YourDataStories, από τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια γραφική αναζήτηση. Ο συνδυασμός των διαδραστικών φίλτρων, της αυτόματης οπτικοποίησης των όψεων των δεδομένων, της αναζήτησης (τόσο με λέξεις κλειδιά αλλά και δομημένης αναζήτησης σε συγκεκριμένες όψεις) και της περιήγησης προσφέρουν έναν εύκολο και «ενστικτώδη» τρόπο ανάλυσης των δεδομένων, βοηθώντας τον δημοσιογράφο να εντοπίσει το τμήμα των δεδομένων που σχετίζονται με κάποιο θέμα και να τα αναλύσει ή να εντοπίσει κάποια νέα ιστορία, μέσω της στοχευμένης οπτικοποίησης και σύγκρισης. Η πλατφόρμα του YDS καλύπτει όλες τις φάσεις δημιουργίας μιας νέας ιστορίας, από την εξερεύνηση των δεδομένων, τον εντοπισμό ενδιαφερόντων τμημάτων, τη συγκριτική αξιολόγησή τους, την οπτικοποίηση δεδομένων και ευρημάτων, τη συγγραφή της ιστορίας, και τη δημοσίευση της ιστορίας στην πλατφόρμα του YDS αλλά και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της έρευνας στο project YourDataStories; Τι νέο φέρνει;

Το έργο YourDataStories αναμένεται να βοηθήσει τους κυβερνητικούς φορείς που δημοσιοποιούν ανοικτά δεδομένα, παρέχοντας έναν αποτελεσματικό τρόπο προώθησης της δημοσίευσης των δεδομένων αυτών. Το έργο επικεντρώνεται στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

* Κάλυψη αναγκών πολιτών και επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων για καλές και καινοτόμες χρήσεις.

* Προώθηση χρήσης ανοικτών δεδομένων είτε αξιοποιώντας με νέο τρόπο τα δεδομένα, είτε ανακαλύπτοντας νέες χρήσεις για αυτά.

* Ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς.

* Διευκόλυνση της δημιουργίας νέων εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα και επαναχρησιμοποιούν/αξιοποιούν την υποδομή της πλατφόρμας του YourDataStories, έχοντας σαν στόχο την ευκολότερη ανάπτυξη νέων εφαρμογών από τρίτους.

Δημιουργούμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ειδικά διαμορφωμένη προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην αξιοποίηση δεδομένων τα οποία σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές ροές που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφάνεια, τη συνεργασία και τη συμμετοχή. Οι χρήστες θα διευκολύνονται από ισχυρά εργαλεία όχι μόνο για να εντοπίσουν τις σχετικές πληροφορίες, αλλά και για να τις συνδυάσουν με άλλες ποικίλες και δυναμικές πηγές δεδομένων: το YDS θα λειτουργεί σαν ένας διαδραστικός καμβάς που θα παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να γράψουν (εκ νέου) το δικό τους σενάριο δεδομένων.

Ποιο ήταν τεχνικά το ποιο δύσκολο κομμάτι και πώς το αντιμετωπίσατε;

Το δυσκολότερο τεχνικά κομμάτι αφορά τον τρόπο που τα δεδομένα πρέπει να επικοινωνηθούν με τον εκάστοτε τελικό χρήστη, είτε αυτός είναι δημόσιος λειτουργός, δημοσιογράφος ή πολίτης. Η κατανόηση της πληροφορίας που περιέχεται στα δεδομένα είναι κομβικής σημασίας και αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο εύληπτο για το χρήστη μέσω της κατάλληλης οπτικοποίησης, η οποία ταυτόχρονα πρέπει να εντάσσει τα δεδομένα μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο/περιβάλλον. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα γραφικής εξερεύνησης και ανάλυσης των δεδομένων με τρόπο που να είναι φιλικός και οικείος στο χρήστη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εξοικείωση και εκμάθηση χρήσης της πλατφόρμας. Στο πλαίσιο αυτό δοκιμάστηκαν περισσότεροι από πέντε διαφορετικοί τρόποι παρουσίασης των δεδομένων, οι οποίοι ειδικεύτηκαν, συνδυάστηκαν, βελτιώθηκαν και αποτιμήθηκαν με τη βοήθεια ειδικών από κάθε κατηγορία χρηστών της πλατφόρμας. Φυσικά, η κατανόηση της πληροφορίας είναι αλληλένδετη με θέματα όπως η μοντελοποίηση ετερογενών δεδομένων κάτω από ένα ενιαίο σημασιολογικό πλαίσιο, η συσχέτιση και αλληλεπίδραση ετερογενών δεδομένων μεταξύ τους, η ποιότητα των δεδομένων και η ευκολία εντοπισμού και απομόνωσης λαθών, η δυνατότητα εμβάθυνσης μέχρι του επιπέδου μεμονωμένων εγγραφών στα αρχικά δεδομένα, αλλά και η καταγραφή και αποτύπωση της επεξεργασίας των δεδομένων εντός της πλατφόρμας. Με δεδομένο ότι για κάποιες κατηγορίες χρηστών -όπως οι δημοσιογράφοι- η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι εξίσου σημαντικές με την κατανόηση και την ανάλυση. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη διαφάνεια της ίδιας της πλατφόρμας και των διεργασιών που συμβαίνουν εντός της, έχοντας σαν στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης του χρήστη στην πλατφόρμα του YourDataStories.

Υπάρχει κάποια συνέχεια ή επέκταση του project YourDataStories που σκέφτεστε για το μέλλον;

 Έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από δημόσιους φορείς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του έργου στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών καθώς και στον εμπλουτισμό υφιστάμενων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει συμβάλει και η εξαιρετική διάκριση με την κατάληψη της πρώτης θέσης και του Best Pitching Award για το καλύτερο sustainability and exploitation plan μεταξύ των H2020 eGovernment Projects στον διαγωνισμό Digital Transformation of Public Administrations Event - Sustainability and Exploitation of Horizon 2020 eGovernment Projects Results (https://ec.europa.eu/info/digital-transformation-public-administrations-event-3_en) που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ταυτότητα του έργου

Διάρκεια: 3 χρόνια

Consortium:

Athens Technology Center (Ελλάδα), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Ελλάδα), TENFORCE BVBA (Βέλγιο), Deutsche Welle (Γερμανία), National University of Ireland (Ιρλανδία), Stichting European Journalism Centre (Ολλανδία), Δήμος του Galway (Ιρλανδία), υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ελλάδα), Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΛ/ΛΑΚ) (Ελλάδα).

Περισσότερες πληροφορίες:

https://yourdatastories.eu/

http://platform.yourdatastories.eu/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL