Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Χάκερς εγκατέστησαν κακόβουλο λογισμικό στο CCleaner
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάκερς εγκατέστησαν κακόβουλο λογισμικό στο CCleaner

Τουλάχιστον 2 εκ. άνθρωποι κατέβασαν και εγκατέστησαν, άθελά τους, κακόβουλο λογισμικό αφού το CCleaner, γνωστό λογισμικό διαχείρισης αρχείων είχε μετατραπεί σε «δούρειο ίππο». Ωστόσο, Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρία Piriform, η οποία έχει αναπτύξει το πρόγραμμα και ανήκει πλέον στην Avast, η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο προτού προκληθούν εκτεταμένες βλάβες.

Το CCleaner, λοιπόν, πρόγραμμα εκκαθάρισης του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως επιβεβαίωσε ότι η πιο πρόσφατη έκδοσή του δέσχτηκε παράνομη παρεμβολή από χάκερς μεταξύ της 15ης Αυγούστου και της 12ης Σεπτεμβρίου.

Την περίοδο αυτή, όσοι χρήστες κατέβασαν την έκδοση v5.33.6162 του προγράμματος, εγκατέστησαν άθελά τους και το Trojan (κακόβουλο λογισμικό) που είχαν κρύψει οι χάκερ στο πακέτο λήψης.

Τα «μη ευαίσθητα δεδομένα» των χρηστών που έκλεψαν οι χάκερς, περιλάμβαναν στοιχεία όπως όνομα υπολογιστή, διευθύνσεις IP, κατάλογο των εγκατεστημένων προγραμμάτων και κατάλογο των ενεργών προγραμμάτων στις συσκευές.

«Σε αυτό το στάδιο δεν θέλουμε να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με το πώς βρέθηκε αυτός ο παράνομος κώδικας στο CCleaner, από όπου και ξεκίνησε η επίθεση, πόσο καιρό χρειάστηκε για την προετοιμασία και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση», δήλωσε στον Guardian ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Πολ Γιούνγκ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, από την επίθεση έχουν μολυνθεί οι συσκευές περίπου 2,27 εκ. χρηστών. Ωστόσο, αναφέρεται επίσης ότι «πιστεύουμε πως οι χρήστες αυτοί είναι ασφαλείς, καθώς από τις έρευνές μας προέκυψε ότι καταφέραμε να καταστείλουμε τον κίνδυνο προτού προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη».

Η παραβίαση ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα Talos Research της Cisco, η οποία ενημέρωσε την Piriform στις 13/9, μία ημέρα αφότου η καθαρή έκδοση του προγράμματος έγινε διαθέσιμη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης.

Συνιστάται στους χρήστες που έχουν πιθανόν προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό να κάνουν «επαναφορά του συστήματός τους σε ημερομηνία νωρίτερα από την 15η Αυγούστου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL