Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ηλικιωμένων

Eurokinissi

Έρευνα του Χάρβαρντ με στοιχεία περισσότερων από 60 εκατομμύρια ανθρώπων άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η διαβίωση για αρκετά χρόνια σε συνθήκες ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη κι αν η ρύπανση δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας

Άλλη μια επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια και το όζον.

Έρευνα σε ηλικιωμένους στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η διαβίωση για αρκετά χρόνια σε συνθήκες ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη κι αν η ρύπανση δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας.

Οι ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Φρανσέσκα Ντομίνικι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", αναλύοντας στοιχεία για πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας πολλές χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν μειώνονταν οι σωματιδιακοί ρύποι, ιδίως τα μικρότερα σωματίδια (Ρ2,5). Συγκεκριμένα μία μείωση κατά ένα μόνο μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο στο επίπεδο των σωματιδίων Ρ2,5 στις ΗΠΑ, θα έσωζε περίπου 12.000 ζωές ετησίως.

Επίσης, αν το επίπεδο του όζοντος κοντά στην επιφάνεια της Γης μειωνόταν κατά μόνο ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο (ppb), περίπου 1.900 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω των αερολυμάτων είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό, τι για τις γυναίκες, καθώς και για τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια