Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ημερίδα του ΕΚΤ για τις προοπτικές της ανοικτής επιστήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδα του ΕΚΤ για τις προοπτικές της ανοικτής επιστήμης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συμμετέχοντας στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ανοικτή Επιστήμη (Open Science) και την Ανοικτή Πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, διοργάνωσε σήμερα σχετική ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για την ανοικτή επιστήμη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι έλληνες ερευνητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με υπηρεσίες και εργαλεία που υποστηρίζουν την ανοικτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις και δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE, που υποστηρίζει τη μετάβαση στην ανοικτή επιστήμη. Το ΕΚΤ είναι εταίρος του έργου και εθνικό σημείο πληροφόρησης για θέματα ανοικτής πρόσβασης. Μεταξύ των ζητημάτων που αναδείχθηκαν στην ημερίδα, είναι η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη και η αλληλεπίδρασή του με τις υφιστάμενες υποδομές, καθώς επίσης η υιοθέτηση σε εθνικό επίπεδο πολιτικών ανοικτής πρόσβασης.

Η Ανοικτή Επιστήμη αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της επιστημονικής διαδικασίας, που βασίζεται στη συνεργατικότητα και σε νέους τρόπους διάχυσης της γνώσης, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η Ανοικτή Επιστήμη εμπεριέχει την Ανοικτή Πρόσβαση, τα Ανοικτά Δεδομένα, το Ανοικτό Λογισμικό, την Ανοικτή Έρευνα, τους Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους κ.α.

Το ΕΚΤ παίζει κομβικό ρόλο στη χώρα μας για την υιοθέτηση της Ανοικτής Επιστήμης ως κεντρικής πολιτικής στη διάθεση των αποτελεσμάτων της δημόσια χρηματοδοτούμενης έρευνας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρει ανοικτή πρόσβαση σε ένα μεγάλο όγκο επιστημονικού και πολιτιστικού ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο παράγεται στη χώρα μας, καθώς και τις ανάλογες υποδομές και υπηρεσίες σε φορείς έρευνας και πολιτισμού της χώρας.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (www.didaktorika.gr), αποθετήρια επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου (http://repositories.ekt.gr), έγκριτες ηλεκτρονικές επιστημονικές εκδόσεις (http://epublishing.ekt.gr), τη μεγαλύτερη ελληνική πύλη πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού www.openarchives.gr, καθώς και την πύλη www.searchculture.gr που επιτρέπει την ενιαία αναζήτηση σε περισσότερα από 160.000 ψηφιακά τεκμήρια πολιτιστικού περιεχομένου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL