Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: 115 χρόνια από την ανακάλυψή του

Ο αρχαίος αυτός υπολογιστής είναι σχεδιασμένος για να υπολογίζει και απεικονίζει τις κινήσεις ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης καθώς και τις φάσεις της σελήνης

Τα 115 χρόνια συμπληρώνονται από την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο γνωστό αναλογικό υπολογιστή.

Ο εν λόγω μηχανισμός, είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο, ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κατασκευάστηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο και ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων όπως δηλώνει και το όνομά του.

Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει, χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ..

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 50 μ. Μαζί με αγάλματα και άλλα αντικείμενα, από Συμιακούς σφουγγαράδες. Σήμερα τα ευρήματα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στις 17 Μαΐου του 1902, ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου, Βαλέριος Στάης, πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα του ναυαγίου διέθετε οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.

Ο αρχαίος αυτός υπολογιστής είναι σχεδιασμένος για να υπολογίζει και απεικονίζει τις κινήσεις ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης καθώς και τις φάσεις της σελήνης.

Δείτε όλα τα σχόλια