Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ο κόσμος του Facebook αλλάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κόσμος του Facebook αλλάζει

Μην έχετε καμία αμφιβολία, το Facebook όπως το ξέραμε μεταμορφώνεται και στη θέση του έρχεται μια διαφορετική και, κυρίως, ακριβή πλατφόρμα, προσανατολισμένη στο εμπορικό κομμάτι.

Προγραμματιστές αλλά και επιχειρηματίες συγκέντρωσε το ετήσιο συνέδριο του Facebook, το F8 2017, στο McEnery Convention Center στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στα μέσα Απριλίου. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν τις «αποκαλύψεις» του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά εκατομμύρια ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την εναρκτήρια ομιλία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μέσω... Facebook.

Ο Ζούκεμπεργκ αναφέρθηκε στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να στηθούν ισχυρότερες κοινότητες, από το τοπικό επίπεδο μέχρι και το παγκόσμιο. Την τελευταία δεκαετία, το Facebook επικέντρωσε στο να συνδέει φίλους και οικογένειες. Ο επόμενος στόχος του, η νέα εποχή του Facebook, θα είναι να εστιάσει στο να δίνει στους ανθρώπους τα εργαλεία για να χτίζουν κοινότητες.

Ένα από αυτά είναι η πλατφόρμα Camera Effects, που αποτελείται από δύο προϊόντα, το Frames Studio και το AR Studio. Το πρώτο είναι ένας online creative editor, που επιτρέπει στον χρήστη να σχεδιάσει frames (παράθυρα) τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως φωτογραφία προφίλ είτε στη νέα κάμερα του Facebook. Με το AR Studio, που έχει ήδη ανοίξει δοκιμαστικά, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μάσκες, κινούμενα παράθυρα και τεχνολογίες που να αντιδρούν στην κίνηση, στο περιβάλλον ή στη διάδραση κατά τη διάρκεια Live videos. Με δυο λόγια, για όσους τα παραπάνω φαίνονται ακατάληπτα, η Camera Effects δίνει σε όσους γνωρίζουν προγραμματισμό τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), δηλαδή να ενσωματώνουν πληροφορίες σε μια στατική ή κινούμενη εικόνα.

Το ‘χουμε; Όχι. Θα το βρούμε. Ένας από τους πρώτους εταίρους του Facebook είναι η Manchester United. Τι κάνει ο απλός χρήστης; Τραβάει βίντεο με τους φίλους του να βλέπουν το ματς. Τι κάνει η εφαρμογή της Μάντσεστερ; Μόλις μπει γκολ, βγαίνει χαρτοπόλεμος, γραφικά με ΓΚΟΛ και δείχνει και το σκορ, όλα αυτά ενσωματωμένα στο βίντεο με τον Διονύση, τον Γιάννη και τον Γιώργο.

Μια άλλη μεγάλη τομή θα γίνει στην εφαρμογή Messenger του Facebook, που έχει 1,2 δισ. χρήστες και στην οποία ανταλλάσσονται 2 δισ. μηνύματα τον μήνα. Σύντομα θα ολοκληρωθεί μια σειρά νέων χαρακτηριστικών που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθούν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν περισσότερο με επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του Spotify θα επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν μουσικά κομμάτια σε μια ομάδα φίλων, ώστε να μπορούν όλοι να ακούν ταυτόχρονα την ίδια μουσική. Η μεγαλύτερη, πάντως, εξέλιξη θα αφορά την επικοινωνία μέσω Messenger των επιχειρήσεων. Τυχαίο;

Μια άλλη μεγάλη καινοτομία θα γίνει δυνατή χάρη στην εξαγορά από το Facebook του Oculus VR, μιας εταιρείας εικονικής πραγματικότητας. Μετά το gaming, το Facebook μπαίνει και σε αυτό τον χώρο, δημιουργώντας το Facebook Spaces, το οποίο θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να «κατοικούν», μέσω των άβαταρ που θα δημιουργήσουν, σε εικονικούς κόσμους με φίλους τους. Θα μπορούν να «αράξουν» (hangout), να παίξουν παιχνίδια, να μοιραστούν φωτογραφίες, να πραγματοποιήσουν ζωντανές συνομιλίες μέσω βίντεο με κάποιον στον «πραγματικό» κόσμο ακόμα και να βγάλουν selfie το άβατάρ τους. Ωστόσο, για να είναι σε θέση οι χρήστες να κάνουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό αξίας περίπου 900 ευρώ!

Ακόμα ένα εταιρικό εργαλείο θα είναι το Workplace, το οποίο διατίθεται ήδη δωρεάν, αλλά μετά το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμη η Premium έκδοση, η οποία θα προσφέρει αποθήκευση αρχείων σε cloud, διαμοιρασμό περιεχομένου με συνεργάτες και επιχειρήσεις και άλλα εργαλεία.

Από την άλλη, να μην ξεχνάμε και την έρευνα. Στο συνέδριο η εταιρεία αποκάλυψε για πρώτη φορά τι «μαγειρεύει» από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών: Αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με τον νου τους και όχι με τα χέρια τους.

Μας λένε, λοιπόν, ότι χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη τα έως τώρα πειράματα στη μυστική μονάδα Building 8 έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φτάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.

Και για όσους δεν το πιστεύουμε, η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοποριακής τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «Κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεστε».

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει αρκετές φορές, «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980».

Ακόμα ένα σχέδιο στα σκαριά είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την αφή, ώστε να «ακούνε» μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικό σύστημα θα χρησιμοποιεί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίες στον άλλο. «Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το “νιώθετε” στα ισπανικά» δήλωσε η Ντάγκαν.

Ωστόσο, ξέρουμε πως «δουλεύουν» στην πραγματικότητα όλες αυτές οι τεχνολογίες. Ακόμα κι όταν αναπτυχθούν πλήρως, μέχρι να μπορέσουν να εισέλθουν στην αγορά με τρόπο που να είναι κερδοφόρος για τις εταιρείες, μεσολαβεί καμιά φορά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που τελικά να έχουν αναπτυχθεί ήδη άλλες τεχνολογίες, πιο σύγχρονες.

Επίσης, περιμένουμε άλλες τεχνολογίες, όχι τόσο σοφιστικέ όσο αυτές που μας υπόσχονται, αλλά που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Για παράδειγμα, ένα λογισμικό της προκοπής που να μπορεί να κάνει την πληκτρολόγηση όταν εμείς εκφωνούμε. Θα σώσει χιλιάδες ανθρώπους από το «δράμα» της πληκτρολόγησης και όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις που τη συνοδεύουν. Η Google έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα καλό λογισμικό, το οποίο μιλάει μόνο αγγλικά. Όταν το χρησιμοποιείς στα ελληνικά, δεν αναγνωρίζει τα σημεία στίξης κι έτσι σχεδόν αχρηστεύεται. Παρεμπιπτόντως, μια ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη έχει αναπτύξει ένα εξαίρετο τέτοιο λογισμικό, αλλά το ενσωματώνει πλέον στα τηλέφωνα και τα τάμπλετ της. Δεν είναι για «βαριά» χρήση, όπως ήταν παλιότερα, όταν το λογισμικό της ήταν μόνο για υπολογιστή.

Κάντε μας, βρε παιδιά, έναν «λογογράφο» και αφήστε τα περίπλοκα. Ή, όπως διάβαζα προχθές, για ένα στεγνωτήριο που χρησιμοποιεί υπερήχους υψηλής συχνότητας αντί για θερμότητα και το οποίο στεγνώνει τα ρούχα στον μισό χρόνο σε σχέση με τα παραδοσιακά μηχανήματα. Με την General Electric να συμμετέχει στις έρευνες, το βλέπω αρκετά σύντομα στην αγορά. Όχι ότι εμείς στον Νότο της Ευρώπης χρειαζόμαστε σώνει και ντε στεγνωτήριο, αλλά, τέλος πάντων, είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε καλύτερα από την -πώς την είπαμε;- πληκτρολόγηση με τον νου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL