Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες γονίδια που φέρνουν πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες γονίδια που φέρνουν πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια

Εκατοντάδες νέα γονίδια που επηρεάζουν τον χρόνο έναρξης της περιόδου στα κορίτσια και την είσοδό τους στην εφηβεία, έφερε στο φως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή ελλήνων ερευνητών της διασποράς. Όσο πιο πρόωρη είναι η έναρξη της εφηβείας, τόσο φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου αργότερα. Η γενετική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, εντόπισε 389 νέους γενετικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην έναρξη της εφηβείας, τετραπλάσιους από όσους ήσαν γνωστοί έως τώρα.

Η έρευνα βρήκε νέες γενετικές ενδείξεις που συνδέουν την πρόωρη έναρξη της περιόδου με αυξημένο κίνδυνο αργότερα στη ζωή για αρκετούς γυναικολογικούς καρκίνους, που είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες (μαστού, ωοθηκών, ενδομητρίου κ.α.). Για κάθε έτος που ξεκινά πιο νωρίς η εμμηνόρροια, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται 6% κατά μέσο όρο, του καρκίνου των ωοθηκών κατά 8% και του ενδομητρίου κατά 28%. 'Αρα ένα κορίτσι που έχει περίοδο για πρώτη φορά σε ηλικία δέκα ετών, αντιμετωπίζει 12% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στη ζωή της, σε σχέση με ένα κορίτσι που έχει την πρώτη περίοδό της στα 12.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Πέρι της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", μελέτησαν τα γονιδιώματα περίπου 370.000 γυναικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL