Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένας Έλληνας για πέμπτη φορά στο διάστημα

Ένα ακόμη ταξίδι στο διάστημα για τον ομογενή αστροναύτη από τη Ρωσία, Φιόντορ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο

Το πέμπτο του ταξίδι στο διάστημα πραγματοποιεί ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος αστροναύτης, Φιόντορ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Αμερικακνό συνάδελφό του απογειώθηκε σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Συγκεκριμένα, το διαστημόπλοιο Soyouz MS-04 απογειώθηκε στις 10:13 ώρα Ελλάδας μεταφέροντας τον ομογενή αστροναύτη και τον Αμερικανό μηχανικό, Τζακ Φίσερ, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα.

Η πτήση σε τροχιά των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες με την πρόσδεση του σκάφους στον ISS να αναμένεται γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Εκεί θα συναντήσουν τον Γάλλο Τομά Πεσκέ και τους Αμερικανούς Πέγκι Ουίλσον και Σέιν Κίμπρο που έφθασαν τον Νοέμβριο στον σταθμό.

Για πρώτη φορά από το 2003, το διαστημόπλοιο Soyouz μεταφέρει δύο αστροναύτες αντί για τρεις, καθώς οι αξιωματούχοι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2016 να μειώσουν τον αριθμό του ρωσικού πληρώματος του ISS για οικονομικούς λόγους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στη Γη στις 2 Ιουνίου του Soyouz MS-03 με μόνο δύο επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Τομά Πεσκέ. Η Αμερικανίδα Πέγκι Ουίλσον, που αυτή τη στιγμή είναι κυβερνήτης του ISS, θα μείνει άλλους τρεις μήνες στον ISS, έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος και ο Τζακ Φίσερ θα μείνουν από την πλευρά τους για περίπου έξι μήνες στον ISS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Δείτε όλα τα σχόλια