Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Με όχημα το παιχνίδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με όχημα το παιχνίδι

Ένα τριήμερο παιχνίδι

Video games, επιτραπέζια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια δρόμου, παιχνίδια παντός τύπου και καιρού είχαν την τιμητική τους το τριήμερο 20-22 Ιανουαρίου 2017. Δημιουργοί και σχεδιαστές παιχνιδιών, καλλιτέχνες, μουσικοί, εκπαιδευτικοί έφτιαξαν τα δικά τους παιχνίδια, τέσταραν τα παιχνίδια των άλλων, συνεργάστηκαν, διασκέδασαν και απέδειξαν κάτι εξαιρετικά απλό: Στην Ελλάδα η δημιουργικότητα ανθεί και η ανάπτυξη παιχνιδιών, και κυρίως των γνωστών σε όλους μας βιντεοπαιχνιδιών, μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για τη χώρα.

Το Global Game Jam πραγματοποιείται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε διαφορετικές πόλεις ανά τον κόσμο. Αυτοσχέδιες ομάδες καλούνται να φτιάξουν εκ του μηδενός ένα παιχνίδι μέσα σε 48 ώρες. Φέτος το Global Game Jam, που είχε θέμα τα κύματα, πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο, έναν χώρο εμβληματικό για τη ζωή της πόλης. Μακριά από στερεοτυπικές εικόνες, από πανεπιστημιακά εργαστήρια και underground χώρους στους οποίους συγκεντρώνονταν μόνο οι επαγγελματίες και οι λάτρεις του είδους, τα video games κατέλαβαν φέτος την καρδιά της πόλης, επιτυγχάνοντας εν μέρει την «κοινωνικοποίησή» τους.

Αλλά τι ακριβώς είναι το Global Game Jam; Μιλήσαμε με τους διοργανωτές Γιώργο Καζαμία και Γιούλη Γιαννακαρίου και να τι μας είπαν:

Γιατί Global Game Jam και γιατί στην Αθήνα;

Γιώργος: Το Global Game Jam (GGJ) είναι μια παγκόσμια διοργάνωση και μία από τις σημαντικότερες στον χώρο της δημιουργίας παιχνιδιών. Είναι μια ευκαιρία για τους νέους να δουλέψουν δίπλα σε πιο έμπειρους και να ζητήσουν την βοήθειά τους σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Και φυσικά, από μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει η Αθήνα. Όντας πρωτεύουσα της χώρας, έχει συγκεντρώσει το περισσότερο εργατικό δυναμικό κι αυτό ισχύει και στον χώρο μας. Έχουμε πολλούς και ικανούς ανθρώπους κι αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα της διοργάνωσης. Είναι πλέον εμφανές ότι δεν έχουμε πολλά να ζηλέψουμε από τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό, πέρα ίσως των ευκαιριών. Όταν ξεκινήσαμε, αντιμετωπίσαμε ενστάσεις του τύπου «δεν πρέπει να γίνει διότι θα γίνουμε ρεζίλι. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους δημιουργούς του εξωτερικού. Δεν έχουμε το επίπεδο». Με χαρά μπορώ να πω ότι οι Κασσάνδρες έχουν διαψευστεί.

Γιούλη: Στο Global Game Jam έχουμε σαν σύνθημα το «καινοτομία, πειραματισμός, συνεργασία». Φέρνοντας τον κόσμο κοντά σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, τους δίνεις την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες συνεργασίες και ιδέες που δεν είχαν τον χρόνο να εφαρμόσουν μέσα στην καθημερινότητά τους λόγω των απαιτήσεων των έργων που τρέχουν.

Πέρα όμως από την Αθήνα, το GGJ διοργανώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τις προηγούμενες χρονιές το GGJ φιλοξενήθηκε στο Ρέθυμνο και δύο φορές στη Θεσσαλονίκη. Φέτος φιλοξενήθηκε για τρίτη φορά στην Πάτρα και πρώτη φορά στην Καστοριά.

Ποιοι συμμετέχουν σε μια τέτοια διοργάνωση και πόσο «ανοιχτή» στο κοινό θα λέγατε ότι είναι;

Γιώργος: Στη διοργάνωση μπορούν να πάρουν μέρος όλοι όσοι θέλουν να φτιάξουν ένα παιχνίδι και έχουν τις ανάλογες ικανότητες και δεξιότητες. Αυτό είναι πολύ περισσότερο εμφανές στη δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού. Στα επιτραπέζια παιχνίδια οι ανάγκες είναι λιγότερες, όπως είναι κατανοητό, καθώς ένας ζωγράφος και ένας game designer αρκούν για να βγει ένα πολύ καλό παιχνίδι με άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γιούλη: Πέρα όμως από τα βιντεοπαιχνίδια και τα επιτραπέζια, κάποιος μπορεί να φτιάξει και ένα παιχνίδι χώρου, όπως αυτά που παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, όπως τα μήλα, η αμπάριζα κ.τ.λ. Εκεί τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά. Το μόνο που ζητάμε είναι ανθρώπους με μεράκι και κέφι, που καταλαβαίνουν τα όρια τους και τις ικανότητές τους.

Από την εμπειρία σας, τα παιχνίδια που φτιάχνονται σε ένα jam ολοκληρώνονται, γίνονται προϊόντα;

Γιώργος: Δυστυχώς όχι. Πολύ λίγα. Για τους περισσότερους είναι ένα δημιουργικό διάλλειμα μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας. Συνήθως, όταν τελειώσουν με το Jam, γυρίζουν στους γνωστούς ρυθμούς. Κάποιοι τα δουλεύουν παράλληλα, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Έχουμε δει όμως παιχνίδια να ολοκληρώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Γιούλη: Αυτό που έχουμε δει όμως να βγαίνει από το Global Game Jam Athens είναι νέες ομάδες που είτε γνωρίστηκαν εκεί είτε δούλεψαν εκεί μαζί. Αυτές οι ομάδες προχωρούν στην ανάπτυξη πιο φιλόδοξων έργων. Παιχνιδιών πιο απαιτητικών από θέμα χρόνου ανάπτυξης και ποιότητας κώδικα, γραφικών κ.λπ.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι; Πώς βλέπετε τη διοργάνωση σε δέκα χρόνια από τώρα;

Γιώργος: Ο άμεσος στόχος μας είναι κάθε χρονιά να βγάζουμε περισσότερα παιχνίδια. Θέλουμε να φέρουμε κοντά μας καινούργιους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο. Θέλουμε η κοινότητα που χτίζουμε να μεγαλώσει και να δώσει διεξόδους σε όσο περισσότερους γίνεται. Να δημιουργηθούν νέες ομάδες ανάπτυξης που θα οδηγήσουν στη δημιουργία εταιρειών και τελικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι κρίμα όλο αυτό το δυναμικό που έχουμε να ψάχνει διέξοδο στο εξωτερικό ή να εγκαταλείπει το όνειρό του.

Γιούλη: Σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλες διοργανώσεις πέρα από το Global Game Jam Athens, οι οποίες θα ενισχύσουν τους Έλληνες δημιουργούς παιχνιδιών. Σε δέκα χρόνια θα θέλαμε να βγάζουμε 100 παιχνίδια σε κάθε διοργάνωση και να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε κάποια από αυτά να προχωρήσουν παραπέρα.

Ελίνα Ροϊνιώτη, κοινωνιολόγος, Ερευνήτρια στον χώρο του ψηφιακού παιχνιδιού

Ποιος είναι ο νικητής

Κανένας! Το θέμα ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα ταυτόχρονα σε όλες τις διοργανώσεις Globla Game Jam ανά τον κόσμο και φέτος ήταν τα κύματα. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου φτιάχτηκαν 22 παιχνίδια, ενώ οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παίξουν επίσης retro games, δηλαδή παιχνίδια μιας άλλης εποχής, και να συμμετάσχουν σε ένα τουρνουά επιτραπέζιων παιχνιδιών. Παράλληλα, το Σάββατο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο σχεδιασμού παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών από το Game Lab του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου μικροί και πολύ μικροί σχεδιαστές δοκίμασαν τις δημιουργικές τους ικανότητες.

Την παρουσίαση των παιχνιδιών παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος μίλησε για την αναπτυξιακή δυναμική των video games, ανακοινώνοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με στόχο την ενίσχυση του τομέα των βιντεοπαιχνιδιών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο φεστιβάλ παιχνιδιών τον Σεπτέμβριο και μια κοιτίδα δημιουργικότητας για τους Έλληνες σχεδιαστές παιχνιδιών.

Το Global Game Jam Athens αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Gifted Hellas και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το Global Game Jam της Αθήνας

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και σε βίντεο. Όσοι θέλουν να πάρουν μια γεύση από το Global Game Jam της Αθήνας μπορούν να δουν το αναλυτικό βίντεο που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και που φιλοξενείται στο webtv της. Μιλάνε αρκετοί από όσους έκαναν την έναρξη της εκδήλωσης, όπως ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας, και ο Γιάννης Σκαρπέλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μέσων, Ενημέρωσης και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το Πάντειο γνωρίζουμε και το εργαστήριο Game Lab και ακούμε τους ερευνητές να μας μιλάνε για την επίδραση των παιχνιδιών στα παιδιά.

GGJ Athens 2017. Στο https://youtu.be/_c_VyPJ6xfM

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL