Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μετεωρίτης 2 δισεκατομμυρίων ετών από τον Άρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετεωρίτης 2 δισεκατομμυρίων ετών από τον Άρη

Από έκρηξη ηφαιστείου προ 2 δισεκατομμυρίων ετών στον πλανήτη Άρη, προέρχεται μετεωρίτης ο οποίος βρέθηκε στη βορειοδυτική Αφρική το 2012 σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με αυτό το συμπέρασμα, στον Άρη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι μερικά από τα αρχαιότερα ηφαίστεια του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται στον «κόκκινο» πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Τομ Λάπεν του πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", μελετώντας τον συγκεκριμένο μετεωρίτη. Μάλιστα, βρήκαν ότι αποτελείται από το ηφαιστειακό πέτρωμα shergottite.

Ουσιαστικά, ό,τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τα ηφαίστεια στον Άρη, προέρχεται από τις αναλύσεις μετεωριτών στη Γη. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 11 τέτοιοι μετεωρίτες με παρόμοια ηφαιστειακή χημική σύνθεση, που υπολογίζεται ότι έχουν προέλθει από από τον «κόκκινο» πλανήτη την ίδια περίπου εποχή.

«Προέρχονται όλοι από παρόμοια ηφαιστειακή πηγή. Καθώς εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν περίπου την ίδια εποχή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι προέρχονται από την ίδια τοποθεσία στον Άρη», δήλωσε ο Τομ Λάπεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όλυμπος, το μεγαλύτερο ηφαίστειο και όρος στον Άρη, έχει ύψος σχεδόν 27 χλμ, την ώρα που το το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη, το Μάουνα Κέα της Χαβάης, έχει ύψος περίπου 10 χλμ, τα 4,2 εκ των οποίων βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL