Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη νυχτερίδα - ρομπότ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη νυχτερίδα - ρομπότ

Ρομπότ που μοιάζει στην όψη και στην κίνηση σε νυχτερίδα δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Το ιπτάμενο "Bat Bot", ζυγίζει 93 γραμμάρια και μπορεί να κουνά ανεξάρτητα και ασύμμετρα τις φτερούγες του, ενώ αναμένεται να βοηθήσει στο έργο ομάδων διάσωσης, σε κατασκευαστικά έργα κ.α.

Οι νυχτερίδες φημίζονται για τις πτητικές ικανότητές τους και για τον τρόπο που κάνουν θεαματικούς ελιγμούς στον αέρα. Το μυστικό τους βρίσκεται στις πάνω από 40 αρθρώσεις που διαθέτουν στις φτερούγες τους, οι οποίες τους προσδίδουν μεγάλη ευκαμψία και ευελιξία.

Μέχρι τώρα, τα διάφορα ιπτάμενα ρομπότ συνήθως περιορίζονται σε απλές κινήσεις (π.χ. πάνω-κάτω) και δεν έχουν πετύχει να κάνουν πολύπλοκες κινήσεις στον αέρα.

Αυτή τη φορά, οι μηχανικοί προσπάθησαν να μιμηθούν τις νυχτερίδες, όσο ήταν δυνατό, και το πέτυχαν σε ένα βαθμό. Το νέο ρομπότ κάνει όντως ελιγμούς, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, κάθετες βουτιές όπως σχεδόν οι νυχτερίδες.

Για να φτιάξουν όμοιες με τις αρθρώσεις των νυχτερίδων, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν «οστά» από ανθρακόνημα και μαλακό «δέρμα» από σιλικόνη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον ιρανικής καταγωγής Αλιρεζά Ραμεζανί, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics".

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL