Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Φταίνε οι Ρώσοι χάκερς για τον Τραμπ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φταίνε οι Ρώσοι χάκερς για τον Τραμπ;

Σε θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες η υπόθεση της υποκλοπής από Ρώσους χάκερς που, όπως ακούσαμε σε όλους τους τόνους, επηρέασε (;) τις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Κάτι που ο ίδιος ο Τραμπ αρνούταν να παραδεχθεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν μια μεγάλη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τεκμηρίωσε ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις με στόχο να διαταράξει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο –από την ερχόμενη εβδομάδα πρόεδρος των ΗΠΑ- Ντόναλντ Τραμπ πιάστηκε έτσι σε μια παγίδα ανάμεσα στα «αισθήματα» που τρέφει για τους Ρώσους και την εμπιστοσύνη που ως πρόεδρος οφείλει να δείξει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Αναγκάστηκε λοιπόν να παραδεχτεί, μέσω των συνεργατών του, ότι πιθανόν η Μόσχα να ενεπλάκη στην κυβερνοεπίθεση, ενώ μέχρι πρότινος διατείνονταν ότι τέτοιες κατηγορίες είναι προϊόν των πολιτικών του αντιπάλων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν την νίκη του. Δεν συζητά, φυσικά, καθόλου το εάν η νίκη του ήταν απόρροια της επίθεσης και των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν.

Γεγονός είναι, όμως, ότι στο τεχνολογικό αυτό θρίλερ μένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα:

- Ήταν οι Ρώσοι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις;

- Αν ναι, ήταν ενορχηστρωμένες από τον πρόεδρο Πούτιν;

- Επηρέασαν πράγματι το αποτέλεσμα των εκλογών;

Σε συγχορδία, η CIA, η NSA και το FBI υποστηρίζουν πως ναι, οι επιθέσεις ήρθαν από τη Ρωσία. Η CIA υποστηρίζει πως έχει ταυτοποιήσει τους Ρώσους αξιωματούχους που υπέκλεψαν μέσω τρίτων υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και από στελέχη του κόμματος και στη συνέχεια τα δημοσίευσαν στον ιστότοπο WikiLeaks κατά παραγγελία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι μεσάζοντες ήταν τα WikiLeaks, τα DCLeaks.com και ο χάκερ (ή η ομάδα χάκερς) με το όνομα Guccifer 2.0. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, την οποία προσέλαβε η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, ο Guccifer 2.0 θα μπορούσε να είναι «μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης της ρωσικής αντικατασκοπίας». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια επιχείρηση αντίστοιχη με εκείνη που έκανε το σήμα του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde να πέσει στις 8 Απριλίου 2015. Στην αρχή μια οργάνωση με το όνομα «ΚυβερνοΧαλιφάτο» (που υποτίθεται ότι υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος) ανέλαβε την ευθύνη, όμως αργότερα υπήρξε έρευνα που «έδειχνε» προς τη Μόσχα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις προσπάθειές της ξεκινώντας από το να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και φτάνοντας ώς το να παράσχει βοήθεια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, υποστηρίζουν, το υλικό ακολούθησε μια «πλάγια πορεία» από την GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ώς τον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια προφανή προσπάθεια να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του υλικού. Η πλάγια αυτή πορεία έδωσε την ευκαιρία στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να ισχυριστεί πως η ρωσική κυβέρνηση ή οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι η πηγή του υλικού που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ασάνζ δήλωσε ότι δεν έλαβε τα e-mails που υπεκλάπησαν από τον επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον Τζον Ποντέστα και από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος «από κρατικό φορέα». Και μάλιστα υποστήριξε ότι «Ένας 14χρονος μάλλον χάκαρε τον Ποντέστα. Γιατί λοιπόν το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε τόση αμέλεια;».

Είναι όμως ο Ασάνζ αξιόπιστος μάρτυρας; Ο ιδρυτής των WikiLeaks, που βρίσκεται «όμηρος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκάλεσε τη μήνιν των συντηρητικών της Δύσης με τις αποκαλύψεις για τον πόλεμο στο Ιράκ –και όλες όσες ακολούθησαν-, αλλά τώρα φαίνεται οι συμπάθειές του να έρχονται πιο πολύ από τα δεξιά, παρά από τα αριστερά. Παίζει, άραγε, το παιχνίδι των Ρώσων, αφού η Δύση τον «φυλάκισε» στο Λονδίνο; Αλλά και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάνουν λάθος ή που δημιουργούν τη δική τους αλήθεια - για να το θέσουμε με λεπτότητα. Ο Τραμπ, άλλωστε, δεν το έθεσε καθόλου κομψά: «Αυτοί δεν είναι που μας έλεγαν ότι ο Χουσεΐν έχει όπλα μαζικής καταστροφής;» δήλωσε. Ποιον να πιστέψεις την εποχή μιας προπαγάνδας που έρχεται κατά ριπάς από παντού;

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, έχουν αρνηθεί τα πάντα. Απέρριψαν κατ’ επανάληψη τις κατηγορίες εναντίον τους, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «αβάσιμους» και «μη επαγγελματικούς», «που δεν στηρίζονται σε καμία πληροφορία ή απόδειξη». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει είτε να αποδείξουν ότι ισχύουν οι κατηγορίες ή αλλιώς να αφήσουν το θέμα.

Και ποιο είναι το θέμα ακριβώς; Εάν υπήρξε χάκινγκ από τους Ρώσους ή εάν αυτό επηρέασε τις εκλογές; Η έκθεση της CIA ούτε επιβεβαιώνει, ούτε καταρρίπτει τη συγκεκριμένη θεωρία. Μια θεωρία που ξεκίνησε από τους Δημοκρατικούς όταν τους χτύπησε η καταιγίδα των δημοσιεύσεων. Ωστόσο, τα αίτια μιας εκλογικής ήττας (ή νίκης εάν μιλάμε για τον Τραμπ) δεν μπορεί να είναι τόσο απλά. Στο αυριανό διπλό τεύχος η «Le Monde diplomatique» προσεγγίζει το θέμα με σοβαρότητα, αναλύοντας την καμπάνια και την πολιτική κατεύθυνση της Κλίντον καθώς και τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης τσαλάκωσαν εντελώς τον Μπέρνι Σάντερς και υποτίμησαν όχι μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κυρίως τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο. Όσοι ψάχνουν χάκερς και ξένους δάκτυλους για να τους φορτώσουν την ήττα τής υποψηφίου των Δημοκρατικών μάλλον προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα δικά τους λάθη.

Τι ακριβώς έκαναν οι χάκερς;

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χάκερς έκαναν συνεχείς προσπάθειες να «μπουν» σε ισχυρούς αμερικανικούς θεσμούς, ακόμα και στον Λευκό Οίκο και στο υπουργείο Εξωτερικών. Η τακτική ήταν απλή: Έστελναν πολλά μηνύματα phishing (e-mails που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον παραλήπτη για να δώσει προσωπικά στοιχεία, π.χ. δηλώνουν ότι είναι η τράπεζα και σου ζητάνε να στείλεις τους κωδικούς της κάρτας σου) περιμένοντας ότι κάποιος θα «τσιμπήσει» και θα κλικάρει. Ένας από αυτούς που την πάτησαν ήταν ο Τζον Ποντέστα, ο επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον. Οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι ένας από τους βοηθούς του Ποντέστα είχε υποψίες για το συγκεκριμένο μήνυμα και το έστειλε σε έναν τεχνικό. Ωστόσο, αργότερα, από λάθος, ο ίδιος βοηθός έδωσε το ΟΚ για το μήνυμα. Αυτό επέτρεψε στους χάκερς να έχουν πρόσβαση σε περίπου 60.000 e-mails του Ποντέστα. Οι χάκερς κατάφεραν επίσης να διεισδύσουν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Στη συνέχεια, από τον περασμένο Ιούνιο και μετά, τα e-mails άρχισαν να δημοσιεύονται στα WikiLeaks και ο αντίκτυπός τους θεωρείται ότι έκανε ζημιά στην Κλίντον. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Ντέπι Βάσερμαν Σουλτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL