Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μεγαλώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι το υπερβολικό αλκοόλ σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής με αυξημένο κατά 1,4% φορές κίνδυνο εμφράγματος και με αυξημένο κατά 2,3 φορές κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας

Η κατάχρηση του αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας όσο άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει και τα καρδιολογικά περιστατικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκρέγκορι Μάρκους, διευθυντή κλινικών ερευνών του τμήματος Καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology), αναλύοντας στοιχεία ιατρικής βάσης δεδομένων 14,7 εκ. ασθενών ηλικίας άνω των 21 ετών, από τους οποίους περίπου 268.000 (1,8%) είχαν διαγνωσθεί ότι έκαναν καταχρήσεις στην κατανάλωση αλκοόλ.

«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη κι αν κανείς δεν έχει άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, η κατάχρηση του αλκοόλ από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες» δήλωσε ο Μάρκους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το υπερβολικό αλκοόλ σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμίας της καρδιάς), με αυξημένο κατά 1,4% φορές κίνδυνο εμφράγματος και με αυξημένο κατά 2,3 φορές κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ θα σήμαινε δεκάδες χιλιάδες λιγότερα περιστατικά.

«Εκπλαγήκαμε κάπως από τη διαπίστωση ότι όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος» τόνισε ο Γκ.Μάρκους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια