Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλγόριθμος προβλέπει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι δημιούργησαν τον αλγόριθμο αυτό, «σε καμία περίπτωση η μέθοδος αυτή δεν υποκαθιστά τους δικαστικούς λειτουργούς ή τους δικηγόρους. Αποτελεί ένα εργαλείο για την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων»

Την πρωτοποριακή μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέπει με σχεδόν 80%, τις δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Στρασβούργου, παρουσιάστηκε στην Αθήνα από τους δημιουργούς της.

Μιλώντας στο Free Thinking Zone, ο Νικόλαος Αλετράς του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του University College του Λονδίνου (UCL) ως επικεφαλής και ο λέκτορας της Νομικής σχολής του πανεπιστημίου του Σέφιλντ Δημήτρης Τσαραπατσάνης, επεσήμαναν ότι ο αλγόριθμος που έχουν αναπτύξει αναλύει κείμενα υποθέσεων και, στη συνέχεια, προβαίνει σε πρόβλεψη για το αν παραβιάστηκε κάποιο άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε περίπου τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις, το λογισμικό καταλήγει στις ίδιες αποφάσεις με αυτές των πραγματικών δικαστών και η ακρίβεια της πρόβλεψης αγγίζει το 79%.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν τη βάση δεδομένων του ΕΔΑΔ για να αντλήσουν έναν σημαντικό 584 υποθέσεις στα αγγλικά. Στη συνέχεια, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης φυσικής γλώσσας (τεχνητής νοημοσύνης), που μπορεί να εντοπίσει κοινά μοτίβα στα κείμενα των αποφάσεων και, στη βάση αυτών, να προβλέψει την έκβαση αποφάσεων.

Επίσης, ανέλυσαν κειμενικούς παράγοντες που φαίνεται να βοηθούν στην πρόβλεψη, όπως συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά, το αντικείμενο της εκδικαζόμενης υπόθεσης, ή τις γενικότερες περιστάσεις και του υπόβαθρό της.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τον Βασίλειο Λάμπο (UCL) και τον Ντάνιελ Πρεότιουτς (πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια).

Όπως ανέφεραν στη διάρκεια της παρουσίασης η εν λόγω μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Δικαστήριο, ώστε να ιεραρχεί τις υποθέσεις που εκδικάζει, με βάση τις πιθανότητες παραβίασης κάποιου άρθρου, ενώ μπορεί επίσης να γενικευθεί, κάνοντας χρήση δεδομένων από περισσότερες υποθέσεις σχετικές και με άλλα άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, όπως επισήμαναν, «η μέθοδος δεν υποκαθιστά τους δικαστικούς λειτουργούς ή τους δικηγόρους, αλλά αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο τόσο στην ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων όσο και στην ασφαλέστερη αξιολόγησή τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια