Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Έτοιμη προς εφαρμογή η «συμφωνία ομπρέλα» Ε.Ε.-ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτοιμη προς εφαρμογή η «συμφωνία ομπρέλα» Ε.Ε.-ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Μια μικρή νίκη κέρδισε η Ευρώπη έναντι του μεγάλου της γείτονα, αφού κατάφερε να ολοκληρωθεί η «συμφωνία ομπρέλα» για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με δυο λόγια, ο Ευρωπαίος πολίτης -και αντίστοιχα ο Αμερικανός, αλλά μάλλον δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα- θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο της χώρας «που τον αδίκησε» και να ζητά επανόρθωση.

Ήδη από το 2010, πολύ πριν το ζήτημα γίνει ιδιαίτερα πιεστικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

Και πράγματι, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011. Επιτεύχθηκε συμφωνία στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα. Η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν προέβλεπε αντίστοιχη προστασία του πολίτη. Βέβαια, το κλίμα ήταν ώριμο μετά τις τόσες και τόσες αποκαλύψεις για το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα των πολιτών. Έτσι μπήκε μπροστά και η νέα νομοθεσία, ο νόμος περί δικαστικής προσφυγής*, ο οποίος ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, και έτσι η τελική συμφωνία υπογράφηκε από την Επιτροπή και τις αρχές των ΗΠΑ στις 2 Ιουνίου 2016.

Στις 18 Ιουλίου 2016 το Συμβούλιο ζήτησε από το Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία. Η ψηφοφορία έγινε τελικά την 1η Δεκεμβρίου και το Ευρωκοινοβούλιο την ενέκρινε με 481 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 88 αποχές. Τώρα δεν απομένει πια παρά να την εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Η συμφωνία καλύπτει όλα τα προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή ποινικά μητρώα, που ανταλλάσσονται μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία κατοχυρώνει για τους πολίτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ:

Το δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής

Το δικαίωμα να ενημερώνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων τους

Το δικαίωμα να ζητούν διόρθωση των προσωπικών τους δεδομένων σε περίπτωση ανακριβών πληροφοριών

Καθορίζει επίσης συγκεκριμένα όρια για τη διαβίβαση δεδομένων και τις περιόδους διατήρησης των στοιχείων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κιόλας, ο συγκεκριμένος αμερικανικός νόμος μπήκε σε δοκιμασία, σε μια ιστορία που, όπως εξηγεί το αμερικανικό «The National Law Journal», έχει «όλα τα χαρακτηριστικά ενός διεθνούς πολιτικού θρίλερ». Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν βίζα στον Τζίλμπερτ Τσαγκούρι, έναν Βρετανό, νιγηριανής καταγωγής εκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο. Το όνομά του Τσαγκούρι βρίσκεται στο Λούβρο, σε ένα πανεπιστήμιο, είναι πρεσβευτής της Νήσου Σάντα Λουτσία στο Βατικανό και έχει δώσει και ένα «γερό πακέτο» στο Ίδρυμα Κλίντον. Θεωρήθηκε ύποπτος για υποστήριξη της τρομοκρατίας, αφού ήταν χρηματοδότης της Χεσμπολά. Ο Τσαγκούρι, έκπληκτος, αρνήθηκε τα πάντα και υποστήριξε ότι οι πληροφορίες των Αμερικανών ήταν λανθασμένες. Με βάση τον νέο νόμο, μήνυσε τις ομοσπονδιακές αρχές και θα είναι η πρώτη περίπτωση που θα εκδικαστεί δοκιμάζοντας τις «αντοχές» του νόμου.

Πέρα όμως από το νομικό θέμα, υπάρχει κυρίως το πολιτικό. Εκφράζονται ήδη ανησυχίες, καθώς ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα. Και, παρόλο που η συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. περιορίζεται σε ανταλλαγή δεδομένων μόνο όταν διακυβεύονται θέματα δημόσιας τάξης, είναι λογικό να χρησιμοποιηθεί και ως crash test για το πώς οι δύο εταίροι θα συνεργαστούν και σε άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, η ανταλλαγή εταιρικών δεδομένων και τα θέματα ψηφιακού εμπορίου.

Το κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A8-2016-0354&language=EL

Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ

«Η ασπίδα προστασίας Ε.Ε.-ΗΠΑ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη»

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για την προστασία πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα για τα ποινικά αδικήματα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, δήλωσε ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ (Πράσινοι, Γερμανία) εισηγητής στην Ολομέλεια, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου και που αναδημοσιεύει σήμερα το «Πρίσμα». Η «ασπίδα προστασίας» Ε.Ε.-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα αφορά τις μεταφορές προσωπικών δεδομένων για τη διερεύνηση και τη δίωξη ποινικών αδικημάτων και, σύμφωνα με τον εισηγητή, «διασφαλίζει υψηλά πρότυπα προστασίας δεδομένων».

Ήταν δύσκολη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ τις αποκαλύψεις Σνόουντεν;

Η υπόθεση Σνόουντεν ανέδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία αξιόπιστων κανόνων για τη διατλαντική ροή δεδομένων. Ασκήσαμε πιέσεις για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το καταφέραμε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά θέματα της αστυνομίας, γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν καλύπτονται από αυτή τη συμφωνία. Πρέπει ακόμα να εργαστούμε και άλλο πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.

Είναι αρκετή η συμφωνία και τα στοιχεία που έχουμε τώρα, όπως ο νόμος περί δικαστικής προσφυγής*, για να διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας;

Ο νόμος περί δικαστικής προσφυγής των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικός. Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ παραχώρησαν θεμελιώδη δικαιώματά τους σε μη Αμερικανούς πολίτες ή κατοίκους. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει ότι αυτό είναι βασικό στοιχείο για κάθε τέτοια συμφωνία.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση Τράμπ μπορεί να επηρεάσει αυτή τη συμφωνία;

Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η νέα κυβέρνηση και πώς θα χειριστούν το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και της μεταφοράς τους. Ωστόσο, έχουμε διασφαλίσει ότι η συμφωνία είτε θα εφαρμοστεί πλήρως από τις ΗΠΑ, είτε καθόλου και τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι.

Πώς θα επηρεάσει ασπίδα προστασίας Ε.Ε.-ΗΠΑ για την ιδιωτικότητα στη διατλαντική ροή δεδομένων την Ευρώπη; Τι μπορεί να γίνει;

Αυτή η συμφωνία βελτιώνει την κατάσταση και στην Ευρώπη, γιατί πολλά κράτη-μέλη έχουν ήδη συμφωνίες, για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, με πολύ χαμηλά πρότυπα ασφάλειας. Από την άλλη, πρέπει και εμείς να βελτιώσουμε τα πρότυπα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων σε ό,τι αφορά τις εργασίες της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, τόσο στα κράτη-μέλη όσο και στην Ε.Ε. συνολικά.

Συμφωνία ομπρέλα για τα δεδομένα

Μια νίκη κέρδισε η Ευρώπη έναντι του μεγάλου της γείτονα, των ΗΠΑ, αφού κατάφερε να ολοκληρωθεί η «συμφωνία ομπρέλα» για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με δυο λόγια, ο Ευρωπαίος πολίτης -και αντίστοιχα ο Αμερικανός- θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο της χώρας «που τον αδίκησε» και να ζητά επανόρθωση. Η συμφωνία αναμένει πλέον την τελική επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL