Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Έχουμε δυνατότητες αρκεί να φροντίσουμε την εκπαίδευσή μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχουμε δυνατότητες αρκεί να φροντίσουμε την εκπαίδευσή μας

"Ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω". Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, κερδίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια, καθολικά, επανέφερε με καίριο τρόπο στο προσκήνιο τη σωκρατική διακήρυξη. Για δύο εβδομάδες περισσότεροι από τρεις χιλιάδες συμμετέχοντες συνομίλησαν, εξέτασαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον ρόλο και τις ευθύνες της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων σήμερα, στρέφοντας την προσοχή στα προβλήματα, τις συγκρούσεις,στις ανισότητες και στις αδικίες, που συνδέονται με την ανάπτυξη ενός πλανητικού πολιτισμού, που είναι συγχρόνως πολύμορφος και τεχνο-επιστημονικός.

"Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής", που αποτέλεσε τη θεματική του συνεδρίου, δεν απασχόλησε μόνο τους συνέδρους. Λες και η κουρασμένη Αθήνα της κρίσης να το ανέμενε ως πολύτιμη πηγή οξυγόνου, για να συνεχίσει τον ανηφορικό δρόμο της. Κι αυτό προσμετράται επίσης στη μεγάλη επιτυχία του. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας ευρείας κλίμακας ακροατηρίου που παρακολούθησε τις συνεδρίες και κυρίως τις τέσσερις φιλοσοφικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πνύκα, την Ακαδημία Πλάτωνος, την Αγ. Φωτεινή Ιλισού και το Λύκειο Αριστοτέλη.

"Ήταν συγκινητικό να βλέπεις τόσο κόσμο να παρακολουθεί καθισμένος οκλαδόν στο γρασίδι, να αναβιώνει το Λύκειο του Αριστοτέλη στην Αθήνα του 2013" μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλαβαν εκ μέρους της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας τον οργανωτικό άθλο του συνεδρίου που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια από την Παγκόσμια Οργάνωση Φιλοσοφικών Εταιρειών. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια άοκνης εργασίας, απαιτήθηκε η αποστολή πάνω από 80.000 μέιλ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, σε πανεπιστήμια, φιλοσόφους, φιλοσοφούντες. Χρήματα δεν υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα στοίχημα. "Να ανατρέψουμε οποιαδήποτε κακόβουλη είδηση μεταδιδόταν για την Ελλάδα αλλά και να έρθουμε σε επαφή με όλους τους συναδέλφους φιλοσόφους που συμμετείχαν στο συνέδριο". Και το στοίχημα κερδήθηκε. Επί δύο εβδομάδες τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους φιλοσόφους και τον λόγο τους εδώ στην Αθήνα. "Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν οι τρεις χιλιάδες συμμετοχές, η οποία προήλθε από την άμεση επικοινωνία με τους φιλοσοφούντες και τα τμήματα Φιλοσοφίας όλου του κόσμου, από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Γη του Πυρός ώς την Κίνα".

"Έγινε ένα συνέδριο καταπληκτικό, σημαντικό από κάθε σκοπιά. Από τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό του κόσμου που παρακολούθησε τις συνεδρίες και από τους ίδιους τους μετέχοντες. Δεν το περίμενα ότι θα εξελισσόταν έτσι. Υπήρχαν τέσσερις μεγάλες ολομέλειες και εφτά διεθνή συμπόσια με διεθνή διερμηνεία. Περισσότερα από 120 στρογγυλά τραπέζια, περισσότερες από 150 ειδικές ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές και 75 ειδικές συνεδρίες σε όλη την περιοχή της Φιλοσοφίας. Υπήρξαν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις στις ειδικές συνεδρίες, υπήρξαν όμως και πολύ σπουδαίες ομιλίες, όπως αυτές των καθηγητών Γιούγκερ Χάμπερμας και Ουμπέρτο Έκο. Ήταν ένα συνέδριο που εκτός από το μυαλό και το λόγο άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων" λέει ο κ. Βουδούρης.

Η ίδια η θεματική του συνεδρίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του. "Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο μετά την αναγέννηση" εξηγεί ο κ. Βουδούρης. "Τη φέρνει στο προσκήνιο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη θετική επίδραση της παγκοσμιοποίησης και τη δυνατότητα που δίνει πλέον η τεχνολογία στους ανθρώπους να επικοινωνούν πιο εύκολα, πιο γρήγορα μεταξύ τους". Ο ίδιος θεωρεί ότι η καθοριστική συμβολή του συνεδρίου έγγυται στο γεγονός ότι "κατάφερε να φέρει σε επαφή και να ανοίξει τον διάλογο ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς τρόπους ζωής και σκέψης, ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό πολιτισμό. Πιάσαμε τον σφυγμό σε σχέση με τη γενική θεματική και κάναμε διεξοδική συζήτηση".

Για τον κύριο Βουδούρη "η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο. Τα λεφτά είναι αλλού, όμως εμείς διαθέτουμε αυτόν τον τόπο". Αποδείχτηκε ότι διαθέτουμε και τον τρόπο. Ο ίδιος άλλωστε έθεσε εαυτόν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου "για την εικόνα της χώρας μας για τους φιλοσοφούντες και κυρίως για τους νέους που βρίσκονται στα πανεπιστήμια. Η φιλοσοφία, όχι μόνο ως μάθηση, τους ανοίγει ορίζοντες. Υπήρξαν καθηγητές Έλληνες, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να τους πληρώσουμε τα εισιτήρια ούτε τη διαμονή, αντιθέτως έδωσαν και τη δική τους συμβολή γι' αυτό το συνέδριο. Αυτό είναι το πλέον συγκινητικό απ' όλα. Γιατί καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι για τους φοιτητές μας να έρθουν σε επαφή με την παγκόσμια κοινότητα να μη νιώθουν απομονωμένοι σε έναν τόπο που υποφέρει".

Ωστόσο, ο συνομιλητής μας εφιστά την προσοχή στο κομβικό ζήτημα της εκπαίδευσης. "Έχουμε δυνατότητες πολλές, αρκεί να φροντίσουμε σε επαρκή βαθμό την εκπαίδευσή μας. Έχουμε φωτισμένους δασκάλους, έχουμε ικανούς νέους ανθρώπους, χρειαζόμαστε επιπλέον αφοσιωμένους ανθρώπους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL