Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Μια πλατφόρμα σε 240 χώρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια πλατφόρμα σε 240 χώρες

Το E-MAILiT είναι μία πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργήσει και να παραμετροποιήσει τα κουμπιά διαμοιρασμού (share buttons) που εμφανίζονται στο website του, δημιουργώντας έτσι μοναδικούς συνδυασμούς τόσο στην αισθητική όσο και στη χρήση. Πίσω από το E-MAILiT, που κατάφερε να κερδίσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, βρίσκεται μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων με επικεφαλής τον γραφίστα Νικήτα Γεωργόπουλο.

Κύριε Γεωργόπουλε, το E-MAILiT είναι μια νεοφυής ή μια «κανονική» εταιρεία;

Πρόκειται για μια start-up, καθώς τα στοιχεία καινοτομίας είναι εμφανή και συνεχώς αυξάνονται με νέες δυνατότητες που έρχονται να καλύψουν επιπλέον ανάγκες των χρηστών. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι όλο το εγχείρημα είναι μέχρι στιγμής αυτοχρηματοδοτούμενο (bootstrapped).

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε στο στήσιμό της;

Δεν θα έλεγα ότι μας απασχόλησε ποτέ κάτι τόσο πολύ ώστε να το αποκαλέσουμε δυσκολία. Γενικά, είμαστε της φιλοσοφίας ότι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες. Το μόνο που χρειάζεται μερικές φορές είναι υπομονή.

Ούτε καν στη λειτουργία της δεν συναντήσατε δυσκολίες;

Ούτε καν αυτό, γιατί είμαστε μια συμπαγής ομάδα που ενστερνίζεται ένα κοινό όραμα, την πίστη στο προϊόν και το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε όλοι μαζί. Μπορεί να μη μένουμε όλοι στην ίδια πόλη, αλλά με τη χρήση τής τεχνολογίας καταφέρνουμε και εκμηδενίζουμε τις αποστάσεις. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με την αγορά ήταν η αναζήτηση των κατάλληλων μελών που πλαισιώνουν τώρα την όλη προσπάθεια. Υπάρχει πολύς κόσμος στην αγορά εργασίας, και κυρίως στην ελληνική, που δεν είναι ακόμη ψυχολογικά έτοιμος να συνεισφέρει σε μια δημιουργία, να σκεφτεί αντισυμβατικά και να είναι self-starter. Η μεγάλη πλειονότητα ανθρώπων δυστυχώς έχουν στο μυαλό τους μια δουλειά 9-5, όπου απλά θα εκτελούν εντολές σε αυστηρώς ορισμένες εργασιακές διαδικασίες. Οπότε, ναι, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες που δεν σκέφτονται έτσι, αλλά που έχουν ως πυξίδα έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης και την τόλμη να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Πόσοι είσαστε σ’ αυτή την ομάδα και με ποιον τομέα ασχολείται ο καθένας;

Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από μόλις πέντε μέλη, ωστόσο με τις νέες ενέργειες που γίνονται θεωρώ ότι σύντομα θα αυξηθούν. Οι τωρινές θέσεις των μελών της ομάδας έχουν να κάνουν τόσο στην ανάπτυξη του προϊόντος, μέσω του προγραμματιστή μας, όσο και της αγοράς, μέσω του business developer. Ακόμη, είναι απαραίτητη η ύπαρξη του system administrator για την ασφάλεια της υπηρεσίας, αλλά και του marketing guy για την περαιτέρω δημοσιότητα και ανάπτυξη του E-MAILiT εντός και εκτός συνόρων.

Αν δεν είχατε κάνει τη δική σας εταιρεία, πιστεύετε ότι θα είχατε δουλειά σήμερα;

Το πιο πιθανό είναι να είχα ξεκινήσει και πάλι μια δική μου προσπάθεια. Οι συνθήκες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι και οι καλύτερες, ωστόσο, μέσα στα καθημερινά προβλήματα, καλό θα είναι να κοιτάμε για τις λύσεις, οι οποίες συχνά μπορούν να μετατραπούν σε εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες. Φυσικά, πιο ελκυστικός χώρος είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, παρά το φυσικό «παραδοσιακό» εμπόριο για παράδειγμα.

Βοηθά βέβαια και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν στη χώρα μας.

Όχι, δεν υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία που να έχει αναπτύξει παρόμοια υπηρεσία. Το E-MAILiT είναι η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικού διαμοιρασμού στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γι’ αυτό και υπάρχει αναγνώριση και από γνώστες του αντικειμένου στο εξωτερικό, ακόμη και από τους ίδιους τους ανταγωνιστές μας.

Έχετε πολλούς πελάτες στο εξωτερικό;

Η πλειονότητα των συνεργατών μας βρίσκεται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. Αυτή τη στιγμή το E-MAILiT χρησιμοποιείται καθημερινά από κοινό 240 χωρών. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τη μεγάλη διαφορά σε πληθυσμό της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο, όσο και στο ότι στο εξωτερικό οι χρήστες είναι πιο εξοικειωμένοι με τους όρους του κοινωνικού διαμοιρασμού περιεχομένου ιστοσελίδων.

Τελικά, μια τέτοια προσπάθεια αξίζει τον κόπο;

Φυσικά και αξίζει. Εάν δεν άξιζε, δεν θα το κάναμε άλλωστε. Σκοπός του E-MAILiT είναι μέσω των υπηρεσιών του να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών τού Διαδικτύου σε ό,τι αφορά τον διαμοιρασμό περιεχομένου. Η ανάγκη του κόσμου να μοιράζεται πληροφορίες με τους συνανθρώπους του πάντα υπήρχε, ωστόσο τώρα, στην εποχή του Διαδικτύου, όλα έχουν γίνει πιο εύκολα. Γι' αυτό και το E-MAILiT έρχεται να συμβάλει σε αυτό και να βελτιώσει τον διαμοιρασμό της πληροφορίας μέσω Διαδικτύου με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, είτε μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, είτε μέσω e-mail και γραπτών μηνυμάτων. Η υπηρεσία μας απευθύνεται σε όσους έχουν τη δική τους ιστοσελίδα και θέλουν να αυξήσουν τα αποτελέσματα της προβολής τους, αλλά και σε απλούς χρήστες που θα ενσωματώσουν την επιλογή Share στους browsers τους. Πρακτικά, σε όσους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Γι' αυτό τον λόγο η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και, με βάση τα τρέχοντα νούμερα, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται από 40 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως και από 300.000 ιστοσελίδες παγκοσμίως.

Ο Νικήτας Γεωργόπουλος είναι γραφίστας και λάτρης του κώδικα. Αρχικά ασχολήθηκε με ό,τι έχει σχέση στην έντυπη διαφήμιση, τη φωτογράφιση, αλλά κυρίως με τον τρισδιάστατο σχεδιασμό ηλεκτρονικών μηχανημάτων ισχύος και με τον σχεδιασμό γραμματοσειρών και συσκευασιών. Μετά την εξειδίκευση στο DTP, θέλησε να επεκτείνει τις γνώσεις του στο multimedia/web design, με ταυτόχρονη ενασχόληση στις γλώσσες προγραμματισμού. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία γραφιστικής σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουν να είναι επιφορτισμένος με το social networking και φυσικά με το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης όλης της γνώσης που εξασφάλισε εδώ και 20 χρόνια, τη startup E-MAILiT.

Το E-MAILiT είναι η μοναδική social sharing πλατφόρμα στην Ελλάδα και η πρώτη στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία κοινωνικού διαμοιρασμού περιεχομένου (social sharing/following) που απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε καθημερινούς χρήστες του Διαδικτύου. Η πλατφόρμα επιτρέπει στον διαχειριστή μιας ιστοσελίδας (ιστότοπους επιχειρήσεων, ειδήσεων, blogs κ.λπ.) να δημιουργήσει και να παραμετροποιήσει τα κουμπιά διαμοιρασμού (share buttons) που θα εμφανίζονται στο website του. Ο διαχειριστής μπορεί να επιλέξει τα χρώματα, το κείμενο και τις υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν, έχοντας να διαλέξει μεταξύ μιας πληθώρας υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Η εύκολη παραμετροποίηση είναι το βασικό σημείο διαφοροποίησης του E-MAILiT σε σχέση με τον ανταγωνισμό, καθώς επίσης και η ευκολία στην εγκατάσταση. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα παρέχει επιπρόσθετα εργαλεία μάρκετινγκ που μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές ιστοσελίδων ώστε να μάθουν περισσότερα για τις προτιμήσεις των κοινών τους, ακόμα και τη δυνατότητα να δημιουργούν έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL