Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Bookforum
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Bookforum

Bookforum

Η εκδοτική παράδοση στις ΗΠΑ, όσον αφορά περιοδικά και εφημερίδες περί των τεχνών, ακουμπά κατά ένα μεγάλο μέρος στα πανεπιστήμια. Πρώτον η αισθητική κάλυψη και δεύτερον η δίψα για αναζήτηση. Το «bookforum.com», αν και διαθέτει το καλούπι ενός φοιτητικού περιοδικού, είναι κρεμασμένο στα ιντερνετικά περίπτερα και απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικους που ψάχνονται στα ρεύματα των πνευματικών αναζητήσεων του σήμερα. Το περιοδικό που είναι ανάμεσα στα πρώτα των ΗΠΑ, είτε αυτό μεταφράζεται σε πωλήσεις, είτε σε «like» στο fecebook, έχει βάλει σαν στόχο την πιο δύσκολη αποστολή απ' όλες: να διαβαστεί κατά βάση από 25άριδες. Δίχως να μπει στο στόχαστρο του λάιφσταϊλ, ούτε να κάνει υπεραπλουστευμένες εκπτώσεις. Το περιοδικό αυτή τη στιγμή ασκεί έναν διπλό ρόλο: παιδευτικό και αναλυτικό. Οι πολιτικές όσο και οι ιστορικές συμπτώσεις που επιβάλλουν τη δημιουργία ενός έργου, όπως και οι κοινωνικές παράμετροι πάνω στο έργο ενός συγγραφέα, είναι αυτά που ενδιαφέρουν αποκλειστικά τη σύνταξη. Τα νέα ονόματα έρχονται να κολλήσουν σ' ένα σώμα εμβληματικών πνευματικών ανθρώπων (π.χ. Τζον Μπάνβιλ, Τζόις Κάρον Όουτς, Ντάνιελ Μέντελσον), με αποτέλεσμα την όσμωση των πραγματολογικών όρων της αφήγησης και όχι της παράθεσης πληροφοριών.

Filmmaker

Ο τίτλος χαρακτηρίζει απολύτως το περιοχόμενο. Κοντά στις δύο δεκαετίες το περιοδικό που ξεκίνησε από τα εργαστήρια του «Σάντανς», λειτουργεί ως οδηγός αλλά και ως εγχειρίδιο παραγωγής ταινιών. Η διαφορετικότητά του έγκειται στο ότι πέρα από τον κορμό των άρθρων και των συνεντεύξεων, από τις γραμμές του περιοδικού συζητούν και συνευρίσκονται νέοι επαγγελματίες του χώρου, που θέλουν να γυρίσουν ταινίες. Μια ευρεία κατάθεση ιδεών και προσεγγίσεων κατακλύζει τις γραμμές του περιοδικού, από τη σεναριακή πλοκή, έως τους τρόπους χρηματοδότησης. Μια προσπάθεια που βάζει συλλογικά το θέμα της κινηματογραφικής κουβέντας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος απ' όλο τον κόσμο περνά μέσα από τις γραμμές του «filmmaker.org». Η πολυπληθής συντακτική ομάδα προτείνει με ρίσκο, νέες φωνές και τις υποστηρίζει καταλλήλως. Τιμώμενα πρόσωπα για αυτό το τεύχος ο Χάρμονι Κορί και ο Σαλμάν Ρούσντι.

Taxi

Αυτό το ταξί σε πάει σε μέρη απάτητα, της βίντεο αρτ. Σε μέρη που δεν έχουν τη δυνατότητα να φανούν στον καθημερινό Τύπο. Από τις σημειωτικές ανασκαφές της Μάρθα Ρόσλερ στην κουζίνα της, το 1975. Η απόδοση των τροπικών καρτ ποστάλ κάτω από τον παραμορφωτικό φακό της μεγάλης Πέτρα Κόρτραϊτ. Από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του'70 για τη βίντεο-αρτ, o Ολλανδός Μπας Γιαν Άντλερ έρχεται να μιλήσει από ένα θυροτηλέφωνο σε μια κενή γραμμή για τους έρωτες και τος απογοητεύσεις του. Μια περιοδεία από αυτό το ταξί θα σας αφήσει άναυδους για τα περιθώρια της ανθρώπινης φαντασίας και της οξείας παρεμβατικότητας στην τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL