Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ!" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / Η πολιτική στη λαϊκή σκηνή του Μποστ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ!" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / Η πολιτική στη λαϊκή σκηνή του Μποστ

Στη φωτογραφία από την έκθεση διακρίνονται και αποκόμματα από την "Αυγή", καθώς ο Μποστ υπήρξε χρονογράφος και σκιτσογράφος της προ και μεταδικτατορικά

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, η αφιερωμένη στον διαχρονικό Μποστ έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με τον τίτλο Cherchez να φαμ! Ο Μποστ του Τύπου.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Μουσείου Άγγελος Δεληβορριάς καλωσόρισε την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως προάγγελο της τακτικότερης παρουσίας των Ελλήνων γελοιογράφων στο Μουσείο Μπενάκη.

Μιλώντας εκ μέρους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, η Φανή Πετραλιά τόνισε ότι ο Μποστ "έπιασε τον σφυγμό μιας επικαιρότητας που είναι παρόμοια με τη σημερινή", ενώ χαρακτήρισε την έκθεση ως "ένα είδος αποκατάστασης", μιας και ο Μποστ, μολονότι δούλευε από το 1950 στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, δεν έγινε ποτέ μέλος της Ένωσης Συντακτών, "για ευνόητους λόγους"...

Από τη μεριά του, ο Ηλίας Μακρής, πρόεδρος των Ελλήνων γελοιογράφων, 19 εκ των οποίων συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση (ανάμεσα τους και ο δικός μας Τάσος Αναστασίου), σε έναν ιδιότυπο διάλογο με τον Μποστ, τον χαρακτήρισε "πατέρα όλων μας, που όμως δεν του μοιάζει κανείς μας, γιατί ήταν μοναδικός".

Στη συνέχεια, η θεατρολόγος Μαρίνα Κοτζαμάνη, κόρη της αρχικής επιμελήτριας, τόνισε ότι στόχος της έκθεσης είναι, αφενός, να εντάξει το έργο του Μποστ στο ιστορικό του πλαίσιο, συνοδεύοντάς το με επεξηγηματικούς πίνακες και άρθρα εφημερίδων της εποχής, και, αφετέρου, να αναδείξει τη σύγχρονη σημασία της τέχνης ενός σκιτσογράφου που "σήμερα μπαίνει στο μουσείο ως κλασικός", ενώ τόνισε τη θεατρικότητα των σκίτσων και των ηρώων του ("τοποθετεί την πολιτική σε μια μεγάλη λαϊκή σκηνή", είπε, θυμίζοντας τον χαρακτηρισμό του Λεωνίδα Κύρκου), οι οποίοι "αρνούνται να σιωπήσουν" και θέτουν, τότε όπως και σήμερα, το πρόβλημα της περιθωριοποίησης της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική.

Τέλος, ο γραφίστας Κώστας Μποσταντζόγλου αναφέρθηκε στην κατάσχεση του αρχείου του πατέρα του από την Ασφάλεια τη νύχτα της 21ης Απριλίου, αλλά στις δημοσιεύσεις του στον Ταχυδρόμο μετά το 1973, όπου είχε δεχθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 42 μηνύσεις!

Η έκθεση Cherchez να φαμ! Ο Μποστ του Τύπου θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται μέσα στον Απρίλιο μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και η ημερίδα «Ξαναθυμόμαστε τον Μποστ» την Κυριακή 14/4, όπου θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Στάθης Σταυρόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Κοντός, Μανόλης Σαββίδης, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Κώστας Μποσταντζόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL