Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Εφαρμογές πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφαρμογές πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα

Έλεγχος του ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη φωνή ή με τη σκέψη, κινητά και ταμπλέτες που μετατρέπονται σε ειδικές συσκευές βοηθώντας άτομα με προβλήματα όρασης να δουν, παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά. Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται πολύ μακρινά, ωστόσο σύντομα αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά στην Ελλάδα, με μηδενικό μάλιστα κόστος. Πίσω από τις επαναστατικές εφαρμογές βρίσκεται η SciFY (Science for You), μια νεαρή μη κερδοσκοπική εταιρεία με όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου όπου η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη σε όλους δωρεάν. Η εταιρεία μάλιστα βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο πλαίσιο του θεσμού «Νησίδες Ποιότητας 2013».

«Δεν μας ενδιαφέρει να φτιάχνουμε ωραίες εφαρμογές. Μας ενδιαφέρει να φτιάχνουμε εφαρμογές χρησιμοποιούμενες, που θα καλύπτουν μια πραγματική ανάγκη. Κάνουμε πωλήσεις με τιμή μηδέν», λέει στην «Α» ο Βασίλης Σαλαπάτας, συνιδρυτής της εταιρείας. Η SciFY δημιουργεί εφαρμογές πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που διατίθενται δωρεάν, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από εταιρείες για κερδοσκοπικούς σκοπούς. «Δεν είμαστε της λογικής της περιχαράκωσης και φυλάκισης της εφαρμογής. Την ανοίγουμε για να γυρίσουν οφέλη και χρηματοδότηση σε εμάς», εξηγεί ο κ. Σαλαπάτας. Η εταιρεία παράλληλα διαθέτει και συστήματα open hardware, δηλαδή ηλεκτρονικές συσκευές που συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα υλικά, σχέδια κατασκευής και οδηγίες, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να τις φτιάξει μόνος του. Στα σχέδιά της είναι να μεσολαβεί ανάμεσα σε προμηθευτές και καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι να δέχονται στην πόρτα του σπιτιού τους όλα τα απαραίτητα υλικά, σε ένα πακέτο. Η Scify βασίζεται για τη χρηματοδότησή της στη διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδιώκουν παράλληλα χορηγίες ή συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα.

50 ενεργοί εθελοντές

Η «σπίθα» δημιουργίας της πρωτοποριακής εταιρείας ξεπήδησε από την ανάγκη αξιοποίησης των ιδεών που υπάρχουν στην έρευνα. «Ήταν κρίμα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα να μένουν στο ράφι. Ξεκινήσαμε οχτώ άνθρωποι τον Απρίλιο του 2012, τώρα είμαστε 50 ενεργοί εθελοντές. Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε τόσο εμείς όσο και μια προσπάθεια που βασίζεται σε δωρεάν διάθεση προϊόντων με ανοιχτό κώδικα», μας λέει ο συνιδρυτής της Scify, περιγράφοντας το χρονικό των εξελίξεων. Στην εταιρεία βρίσκονται από προγραμματιστές και γραφίστες έως φιλόλογοι και αρχαιολόγοι που διαθέτουν χρόνο και μεράκι προκειμένου, ο καθένας στον τομέα του, να βοηθήσουν στον σχεδιασμό και τη δημιουργία των έργων.

Ηλεκτρονικές συσκευές φιλικές σε ΑμεΑ

Μέχρι τώρα η SciFY έχει δημιουργήσει δύο εφαρμογές, ενώ παράλληλα τρέχει δεκάδες έργα, τα οποία φιλοδοξούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Το ThinkFreedom απευθύνεται στους ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας, όρασης, ακοής κ.ά. που δυσκολεύονται να χειριστούν τον υπολογιστή και τις συσκευές του σπιτιού. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα επιτρέπει στον καθένα να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του με βάση ακριβώς τις ιδιαιτερότητές του. Θα μπορεί να υποστηρίξει χρήση του υπολογιστή με κάμερα, μικρόφωνο, τρισδιάστατη κάμερα ή μόνο με τη σκέψη. «Για παράδειγμα, το κλείσιμο του ματιού, η ομιλία, η κίνηση του χεριού ή του ποδιού, θα αντιστοιχούν στο αριστερό κλικ του υπολογιστή», εξηγεί ο κ. Σαλαπάτας.

Στα περιθώρια του έργου ThinkFreedom αναπτύσσεται το FeIRd, ένα joystick σχεδιασμένο για χρήστες με έντονα προβλήματα κινητικότητας, που επιτρέπει τον έλεγχο όλων των οικιακών συσκευών που δέχονται εντολές μέσω υπέρυθρων ακτίνων (τηλεόραση, κλιματιστικό κ.λπ.).

Τη δυνατότητα να ξεπεράσουν -έστω προσωρινά- τα προβλήματα όρασης έχουν οι χρήστες της εφαρμογής ICSee. Ο χρήστης απλώς κατευθύνει την κάμερα του κινητού / ταμπλέτας του εκεί που θέλει, και αυτό ήταν! Η εφαρμογή επεξεργάζεται την εικόνα της οθόνης ανάλογα με τις ανάγκες του (μεγέθυνση, μετατροπή σε αρνητικό ή κλίμακα του γκρι, αύξηση αντίθεσης κ.λπ.) και σε πραγματικό χρόνο του δίνει μία εικόνα την οποία να μπορεί ευκολότερα να δει. Μια πινακίδα στον δρόμο, το ταξίμετρο, ένα μενού στο εστιατόριο. Φιλοδοξία της SciFY είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορεί ακόμα και ο τυφλός να χρησιμοποιεί με φωνητική λειτουργία την εφαρμογή. Σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα δύο ενδιαφέροντα έργα: Το BlaK, το οποίο αφορά σχεδιασμό παιχνιδιών για τυφλά παιδιά, και το PrAccess, σειρά εφαρμογών που θα βοηθήσουν την πρόσβαση των τυφλών στο έντυπο υλικό.

Εφαρμογές σε συνεργασία με τον "Δημόκριτο"

Ήδη κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς κανένα κόστος το NewSum, που αποσκοπεί στην άμεση, γρήγορη και πολυφωνική ειδησεογραφική ενημέρωση καθώς ανατρέχει σε πολλές ειδησεογραφικές πηγές, ομαδοποιεί τα άρθρα που αναφέρονται στην ίδια είδηση και εξάγει αυτόματα μια περίληψη για κάθε ομάδα κειμένων. Βασίζεται στην τεχνολογία των «γράφων ν-γραμμάτων» που γεννήθηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» και αποτελεί διεθνή καινοτομία, λειτουργώντας εν δυνάμει σε όλες τις γλώσσες καθώς βασίζεται σε σύμβολα και όχι σε συγκεκριμένα γράμματα. Απευθύνεται σε χρήστες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε υπολογιστή όσο και σε smartphone.

Η δεύτερη ολοκληρωμένη εφαρμογή είναι το Pserver, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και απευθύνεται σε εταιρείες και οργανισμούς. Είναι ισχυρό, γενικό εργαλείο προσωποποίησης για σάιτ και εφαρμογές, που αναγνωρίζει τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του χρήστη και επιτρέπει εξατομικευμένη ανάδραση βασισμένη σ' αυτή τη γνώση. Με πιο απλά λόγια, ο χρήστης θα μπορούσε να φτιάξει προφίλ σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα ένδυσης, δίνοντας δημογραφικά στοιχεία όπως φύλο, ηλικία και σωματότυπο. Με κάθε επίσκεψή του η σελίδα αυτόματα θα του προτείνει τα ρούχα που του «ταιριάζουν», με τον καταναλωτή να κερδίζει χρόνο και τον ιστότοπο να μεγιστοποιεί το κέρδος του.

Όσον αφορά τα μελλοντικά πλάνα της SciFY, ο Β. Σαλαπάτας σημειώνει: «Θέλουμε η εταιρεία να συνεχίσει να ζει και να μεγαλώνει, ενώ φιλοδοξούμε κάποια στιγμή να δώσουμε στους εθελοντές μας έναν αξιοπρεπή μισθό. Αυτή τη στιγμή βάζουμε από τη τσέπη μας. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε η SciFY θα απογειωθεί και θα προσφέρει ακόμα περισσότερα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL